1. hónap

Növekedés és fejlődés:
A baba növekedéséhez és fejlődéséhez fontos a testközelség és a meleg. A karodon, vagy a kenguruban ismerős hangokat hall (szíved dobogása) és úgy ringatózik, mint mikor bent volt. Ha ringatod, öleled, halkan beszélsz hozzá, reagálni fog.

 

Az újszülöttnek - fejlődő idegrendszere miatt - néha rángnak a végtagjai, ez teljesen normális. Karjait széttárja, majd hirtelen ölelő mozdulatot végez. Ha a szájszél csücskét megérinted, kinyitja a száját és keresi a mellbimbót. Keze általában ökölbe van szorítva. Fejét még nem tudja megtartani, így ha felemeled, mindig legyen kezed a tarkója és a feje mögött és tartsd meg, nehogy hátra csukoljon. Hasra fordítva megpróbálja majd tartani a fejét, ami több-kevesebb sikerrel fog végződni, a popsiját viszont biztosan az égnek mereszti majd. Babádat a válladra téve, a fejét hátulról megtartva tapasztalni fogod, hogy fejét felemeli és oldalra fordítja.

 

Fejének tetején van a kutacs, amit már az orvos és a védőnő is többször kitapintott, így már te is jól tudod, hogy hol van, ne ijedj meg attól, hogy a babafeje ott még nem csontosodott be és hogy pulzál, ahogy  a szíve ver. Ez teljesen normális, sőt ez a jó! A kutacs kb. 1,5 éves korára fog összeforrni, becsontosodni.

 

Erős fényben pislog, vagy becsukja a szemét. Látása folyamatosan fejlődik, kb. 30 cm-re lát jól. A fekete-fehéret és az élénk színeket jobban érzékeli, mint a pasztel színeket, ez utóbbiak egy jó ideig még nem fogják érdekelni. Az arcok, vagy arcokat ábrázoló képek lekötik majd. Fixálni még nem tud, sőt követni is csak rövidebb ideig, mivel hamar elfárad, ráadásul a két szemét még nem tudja egyszerre használni.
 

Érzékeny lehet az erős hangokra, zajokra. Előnyben részesíti a magasabb, női(es) hangokat.

 

Babád súlya az első hónapban kb. 800-1000 grammal gyarapszik, de ez nagyon sok mindentől függ. Függ attól, hogy mennyit vesztett a születési súlyából az első napokban, hogy anyatejet eszik-e vagy tápszert kap, avagy vegyesen a kettőt. Függ a genetikától is. Szóval ne aggódj, ha azt látod, hogy boldog és kiegyensúlyozott és gyarapszik, akkor minden rendben van. Ha valami mégis aggaszt, akkor bátran kérdezd meg a védőnőt vagy a gyerekorvost.

 

Az első hónapban átlagosan 3 centit nőnek a babák, így figyelj arra, hogy a kisruhák, amik 6 centinként ugranak, nem biztos, sőt biztos, hogy nem lesznek rá jók hónapokig. Azon se lepődj meg, ha lesz méret, amit egyszerűen kihagy, mert akkorát nőtt pár hét alatt, hogy mire eljutottál vásárolni, addigra már a következő méret kell neki.

 

Kommunikáció:

A baba számára jelenleg egyetlen kommunikációs eszköz létezik, ez pedig nem más, mint a sírás. Igaz, néha elmosolyodhat, de ez még nem tudatos, de pár hét és már nem csak a sírásé lesz a főszerep, hanem a tudatos és elégedett mosolynak is sok-sok perc fog jutni. Addig viszont meg kell, hogy ismerd, mikor és miért sír. Sírni fog azért, mert éhes, vagy szomjas, vagy fázik, vagy éppen melege van. Akkor sem tud mást csinálni, csak sírni, ha tele a pelus, vagy ha fáj a pocakja, de ezer más ok lehet még, amit idővel tudni fogsz, sőt félálomban is fel fogod ismerni, hogy most épp csak rosszat álmodott és már alszik is tovább, vagy itt az evés ideje és menned kell etetni. Az elején nem egyszerű, de bízz magadban és az anyai megérzéseidben, és ahogy eddig minden anyának, úgy neked is sikerülni fog megkülönböztetni a sírások fajtáit egymástól.

 

Étkezés:
A pár hetes gyermek anyatejet, vagy tápszert eszik. A szoptatott baba 2-3 óránként, a tápszeres kicsit ritkábban eszik, mert a tápszer lassabban emésztődik. Az étkezéseket próbáld meg szabályos időközönként megtenni, ha úgy döntöttél, hogy nem az igény szerinti táplálást választod.

Két fajta gyakorlatot követnek az édesanyák manapság. Van, aki igény szerint szoptatja babáját, ami azt jelenti, hogyha sír a pici, mert éhes, akkor azonnal enni ad neki, mindegy, hogy az előző étkezés 1 vagy 3 órája volt. A másik elv, hogy a babát 3 óránként szoptatja az anyukája napközben. Mindkét esetben éjszaka javasolt, hogy a babát hagyjuk aludni, hogy ebből is érezze, hogy mikor van este és mikor van nappal.

Alvás:
Az újszülött egy nap 16 órát, vagy annál is többet alszik. Amikor ébren van, és sír, az nem mindig azt jelenti, hogy éhes. Lehet, hogy megijedt valamitől, pelenkacserére van szüksége, fázik/melege van, vagy éppen csak hiányzik az anyukája. Az alvás és az étkezés a két legfontosabb tevékenysége babádnak ebben az időszakban, így ez a kettő nagyban összefügg. Ha igény szerint szoptatod, akkor nincs gondod azzal, hogy néha fel kell esetleg ébreszteni, de ha úgy döntöttél, hogy 3 óránként adsz neki enni, akkor előfordulhat, hogy fel kell keltened őt. Persze nem robot a te pici gyermeked, így ha pontban 3 óra elteltével nem ébred fel, akkor azért várj még pár percet és hátha felébreszti a pocakja, de akár elkezdheted óvatosan tisztába tenni és akkor biztosan felkel a simogatásodra.

 

Jó tanács:

Úgy érezheted, hogy jelenleg semmi másra nincs időd, csak a szoptatás, tisztába tevés, mosás és vasalás tölti ki a napjaidat. Ez így is van és ez még sokáig így is lesz. Rengeteg kérdés is halmozódik benned, amit próbálj meg a védőnőddel, orvosoddal vagy épp az anyukáddal megbeszélni, hátha ő is tud segíteni. 

Ahhoz, hogy előbb-utóbb minden zökkenőmentesen menjen, javasoljuk, hogy alakítsd ki a napi rutint a babád körül. Lehet, hogy nem fog pontban 3 óránként enni és lehet, hogy az egyik nap reggel 4-kor már ébren lesz, de a következőn még 6-kor is húzza a lóbőrt. Viszont, ha mindig mindent ugyanabban a sorrendben teszel, akkor fogja tudni, hogy mi után mi jön. Azaz: evés előtt tedd mindig tisztába, utána jöjjön az evés és a büfiztetés, lehet, hogy közben kakilni fog, akkor jöhet még egy pelus, de mikor már tisztába teszed először, idővel fogja tudni, hogy utána mindig jön majd az evés. Legyen meg ugyanígy a fürdésnek a rutinja is, hol vetkőzteted le, hol öltözteted fel, milyen sorrendben fürdeted stb. stb. stb. Hidd el pár hét és tudni fogja, hogy mikor, mi jön és kialakul benne a rendszeresség, ami az egyik legfontosabb a ti nyugodt életetek megtartásában is.Fontos:
Soha ne hagyd egyedül gyermeked házi kedvenceiddel!

Soha ne hagyd felügyelet nélkül a babát a pelenkázón, ágyon; sehol, ahonnan lepottyanhat! Bármilyen pici, hidd el, hogy „csodákra” képes és bárhonnan letud esni egy másodperc alatt.
Mielőtt az orvoshoz indulsz, írd össze, miket akarsz kérdezni!


Az alábbiakat ellenőrzi az orvos az első hónapban a vizsgálat során:

- a súlygyarapodás, a testhossz, a fej és a mellkas körfogat

- az esetleges fejlődési rendellenességekre vagy csípőficamra utaló jelek

- mozgásszervek és idegrendszer fejlettségi szintje

- látás, hallás

- a baba nemi szerveinek állapota (kislányok esetében a hüvelyt, kisfiúk esetében pedig a heréket).

 

Védőoltások

  • legkésőbb 6 hetes koráig  a baba megkapja a BCG oltást, amely a tuberkulózis megelőzésére szolgál.

  • amennyiben Rota-vírus elleni védőoltást is szeretnél, akkor erről egyeztess az orvossal, mert az első adagot 6 hetes korig meg kell, hogy kapja a kicsi