Baba

 

A főbb szervek, mint az érrendszere, az idegrendszere, az ivarszervek és emésztőrendszer fejlődése mostanra befejeződött. Nem csak az arca lesz emberszerűbb, hanem az az ebihalas „farok” is eltűnik (ami valójában a fejlődő gerincagy), és beolvad a gerincoszlopba.
 

A babának most már felismerhető ujjacskái és lábujjai vannak, amely megmagyarázza az ütések és rúgások folyamatos áramlását onnan lentről. A kicsi csontváza elkezd nőni és keményedni. A fülei elkezdenek formát ölteni, a szemhéjak pedig már nem átlátszóak. Alakulnak a foggyökerek, mind a húsz tejfog kezdeménye felismerhető az állkapocscsontban, habár a kisbabádnak születés után még 6-7 hónapig nem lesznek fogai. Továbbá percenként 25.000 új neuront termel a baba agya, ami szintén hihetetlennek tűnik.
 

Amennyiben fiúgyermeket vársz, akkor beindul a macsóhormonok, a tesztoszteron termelődése. A vesék pedig elkezdenek vizeletet termelni, szerencsédre még vagy 30 hétig nem kell pelenkát cserélned!
 

A baba csak 4 gramm és kb. 3 cm hosszú.

Anya

 

A terhesség során legalább két alkalommal ajánlott felkeresned a fogorvost, tehát itt az ideje az első vizsgálat időpontjának egyeztetéséhez. Fontos, hogy elkezdjétek a terhességgel járó támogatások és segélyek böngészését, és ha valami hiányzik a feltételek közül, még idejében pótoljátok.

 

Az émelygés hullámvasútja talán már elmúlt, de az érzelmi még csak most fog kezdődni (boldog, szomorú, sír, őrült, és mindez 30 másodpercen belül).