10. hónap

Gyermeked már nem csecsemő, hanem egy nagy baba, akinél elkezdődik a nevelés is a gondozás és ápolás mellett. Elindul a határok feszegetése, mely igen nagy türelmet igényel a te részedről is. Legyél következetes és szánd rá azt a néhány percet a kis csatákra, ami az elpakolást jelenti, a szabad-nem szabad kérdést feszegeti. Hidd el, megéri, mert így a Te akaratod érvényesül és gyerkőcöd meg fogja csinálni, amit kérsz tőle. Ha most hagyod, hogy azt csinálja, amit akar és te pakolsz el helyette és nem fegyelmezed, akkor később nagyon nehéz dolgod lesz.

 

Növekedés és fejlődés:

Gyermeked már biztosan tud ülni, sőt ülésből hasra fordul és kicsi ügyeskedéssel egyedül is felül már. Kapaszkodva feláll, bár lehet, hogy az abból való leüléshez segítséget kér, mert az még nem biztos, hogy sikerül neki. Akkor sincs semmi gond, ha még nem akar álldogálni a kicsid, hamarosan ő is elkezdi majd próbálni. Aki álldogál már, kapaszkodva oldalirányba is elkezdhet lépegetni. Ezzel már biztos lehetsz abban, hogy gyerkőcöd lábai és izmai elég erősek ahhoz, hogy bármikor elkezdjék a járást. Mostantól végleg vége a nyugalmas pátyolgatásnak. Eddig is egyik szemed a babádon volt, de most már fél másodperced lesz megtenni azt az 5 méteres távolságot, ahova elszökött mellőled.

 

Kézügyessége is fejlődik. Apróbb tárgyakkal is játszik már, ki- és bepakolja azokat, de bármi mást is szívesen pakol. Húzogatós játékokkal is szívesen játszik. Előfordulhat, hogy csöppséged már egyedül építi fel a kockatornyot, amit a következő pillanatban hatalmas nevetés mellett dönt majd le.

 

Beszédfejlődése is elindul, így figyelj arra, hogy ne utánozd a gügyögését, hanem szépen értelmesen beszélj hozzá. Nevezd nevén a tárgyakat. Nem cipőcskéje van, hanem cipője és hasonlók. Ahogy korábban írtuk, ő utánoz téged és ne te utánozd őt. A gyakran ismételt szavakhoz már köti a jelentést is. Ilyen lehet már most az evés, ivás, alvás, a nevére már biztosan felfigyel, ha éppen nem dacos.

 

Étkezés:
Nagy különbség nincs az elmúlt hónapokhoz képest. Lassan mindent ehet már a baba, így hamarosan eljuttok oda, hogy nem kell neki külön főznöd, hanem a magatoknak készített ételből ehet.


Biztonság:
Mivel elkezdődhetett már a járás gyakorlása így most fokozott figyelmet igényel ismételten. Esik-kel szóval jönnek a lilafoltok. Figyelj arra, hogy a lába ne csússzon, adj rá puhatalpú cipőt.