Baba

Kialakul a magzat gerincoszlopa. A kisbabád alapvető szervei már mind kialakultak és működnek! Gyermeked túl van a fejlődés legkritikusabb szakaszán és most már lényegében csak a növekedésre koncentrál és felkészül a születésre.

A baba fülei a "helyükre kerülnek", a kéz- és a láb ujjainak alapjai is elkezdenek kialakulni. A kis apróságod feje most majdnem akkora, mint a teste többi része együttvéve. A szemhéjak alatt most alakul ki az írisze. Fejlődnek a fogai és körmei is.


Ugyan a herék és a petefészkek már kialakultak, de még néhány hétig biztosan nem fogod megtudni a pici nemét.

A baba tényleg mozog! Már az ultrahangon is láthatod, ahogy a kis akrobatád hadonászik a kezeivel és a lábaival, bár te még mindig nem fogod érzékelni mozgását.


Az elkövetkező 9 hétben a baba harmincszorosára gyarapszik (súlyban), és háromszorosára hosszában.

 

A kisbabád jelenleg kb. 5 cm hosszú és 7 gramm súlyú.

Anya

 

A méhed mostanra már akkora, mint egy sárgadinnye. Vélhetően most még nem híztál sokat, de egyre kényelmetlenebbek az eddig hordott nadrágok, ennek oka a rossz emésztés és nem a baba, mivel a várandósság alatt lágyulnak az izmok és a kötőszövetek.

 

Az orvosok szerint az első trimeszterben havi 0,5-1 kiló súlygyarapodás az ideális, bár az is lehet, hogy Te eddig még csak fogytál a sok-sok rosszullét miatt. Amint az első trimeszter befejeződik, az étvágyad is visszatér, így lényeges, hogy odafigyelj arra miből és mennyit eszel majd. Tartsd mindig szem előtt, hogy nem csak magad miatt, hanem a babád miatt is fontos ez. Szedj terhességi vitamint és egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt és pihenj amennyit csak tudsz!