11. hónap

Babád újabb és újabb lépéseket tesz az önállósodás útján. Elkezd szavakat mondani, egyedül álldogál, már nélküled is eléri a játékait. Az is lehet, hogy bizonyos ételeket már egyedül tud enni.

 

Növekedés és fejlődés:

Most már szinte biztos, hogy a leglustább gyerkőc is felállt és próbálja oldalra tenni a lábait. Ha a te porontyod még mindig csak mászik, akkor sincs semmi gond, de ha aggódsz, akkor beszélj a védőnőddel vagy a gyerekorvossal.

 

Újabb játékot talál ki magának, ami a felállással egy időben jelenik meg. Ez pedig az egy kézzel való dobálás. Mostantól minden játékot és tárgyat ki fog dobálni a járókából. Etetés során az etetőszékből is dobálni fog. Most is légy türelmes, de szabj határt a játéknak. A járókából dobálhasson, de az etetőszékből ne engedd, hogy a kanalat, tányért, előkét ledobja. Próbáld már a játék közben is nevelni, mert ezt is el kell kezdeni.

 

Nem elég, ha te vagy csak következetes, bárki, aki nevelheti (párod, nagyszülők, keresztszülők) a picit tegyen ugyanígy. Figyeljetek arra, hogy a gyerkőc előtt ne adjatok-engedjetek ellentétesen, mert ezzel megzavarhatjátok. Hamar rá fog jönni arra, hogy kinél mit lehet, és hogyan lehet, de az alapszabályok nagyjából legyenek ugyanazok mindenkinél.

 

Beszédfejlődése eljutott odáig, hogy egyszerűbb szavakat már mondhat és jól is használja őket (baba, mama, papa stb.) Ne aggódj, ha ilyeneket nem mond, hamarosan úgyis ráérez a beszéd ízére és akkor le se fogod tudni állítani.

 

Egyre jobban szeret hintázni is, tegyétek minél gyakrabban.

Érdeklik már a könyvek is, nézegessetek minél több képeskönyvet, mesélj sokat részletesen az ott látható tárgyakról, színekről és figyelj arra, hogy ami egyszer kék labda volt, az maradjon is az és ne legyen belőle kék bogyó vagy kerék.

 

Nevezd meg a testrészeit, nézzétek magatokat a tükörben vagy üljetek egymással szembe és úgy játsszátok ezt. Hamarosan, ha rákérdezel, hogy hol a térde, füle, orra, meg fogja tudni mutatni.

 

Étkezés:
Nagy különbség nincs az elmúlt hónapokhoz képest. Mostantól viszont nem kell már annyit pépesítened, mert bár rágófogai még nincsenek, de ínye már erős annyira, hogy el tudja rágni a puhább ételeket.

Engedd, hogy egyedül egyen, mert így pár hónap múlva már te is nyugodtan fogsz tudni ebédelni a picivel és nem kell még 3 évesen is neked etetni őt.


Alvás
Új fejezetet kezdhetsz az életetekben. Jöhetnek az esti mesék. Lehet a mese könyvből, de mesélhetsz fejből is. Látni fogod, hogy melyik köti le jobban. Ha azt veszed észre, hogy a könyvből történő mesélés közben inkább felélénkül, és a könyvre figyel, akkor változtass. Meg is tanulhatsz egy verses mesét is, amit minden este elmesélsz neki, így most még a rutin részét képezi majd a mese és tudja, hogy erre kell elaludnia.

Ha nem megy az alvás ne mondd neki, hogy tessék aludni, mert ezt nem tudja még értelmezni, nem tudja hogyan kell ezt csinálni, mondd neki azt, hogy csukja be a szemét és várja, hogy jöjjenek az álommanók, vagy valami ilyesmi.