Baba

 

Megfelelő felbontású ultrahangkészüléken már felismerhető a magzat neme. A hasnyálmirigy megkezdi az inzulintermelést. Már a fájdalomra is tud reagálni. A baba arca még emberibben néz ki, a szemei a feje elejére kerültek, és a fülei is a helyükön vannak.

 

A baba ezen a héten már tud nyelni, és ezt a magzatvízzel gyakorolja is. Ha csodálkoznál, hogy a babád hogyan tud lélegezni a vizes közegben, íme a válasz: a magzatok az oxigént a vérből nyerik, mely a placentán keresztül áramlik a testükbe, természetesen nem a tüdejükkel lélegeznek.

 

Babád ujjai és lábujjai is kezdenek kialakulni, valamint az áll és az orr is egyre határozottabb formát öltenek.
 

A fejtetőtől a farkcsontig mért hossz kb. 7 centiméter és 14 gramm súlyú.

Anya

Ezen a héten kerül sor az első ultrahangvizsgálatra. Tisztázásra vár, hogy egyes vagy többes terhességről van-e szó, hogy szabályosan pulzál-e a magzat szíve, és hogy nem láthatók-e komolyabb fejlődési rendellenességek. A magzat nyaki redőjének vastagságából következtetni lehet a Down-kór valószínűségére.

Jó hír, hogy ezen a vizsgálaton, hogyha a babád is úgy akarja és nem túl szemérmes, akkor már a neme is megtudható.

 

A reggeli émelygés és hányás lassanként elmaradozik, viszont egyre bohóbb és szórakozottabb lehetsz. A megnövekedett méh a hét végére eléri a szeméremcsont vonalát. Mostantól a harmadik trimeszterig kicsit kisebb nyomás helyeződik majd a hólyagodra, így néhány hétig ritkábban kell majd a WC-re járnod.

 

Mostantól a placenta is elkezdi a hormonok termelését, ezzel a hangulatingadozásaid sokkal kezelhetőbbé válnak és ritkábban jelentkeznek.