12. hónap

Egy éves lesz a gyermeked. Nagy utat jártatok be eddig is és rengeteg mindent tanult már tőled és rengeteg mindent fog még tanulni. Az elmúlt egy év pillanatok alatt szállt el. Hol van már a köldökcsonk kezelés, a fürdetés nehézsége, az első átfordulás hasról hátra és sorolhatnánk még. Gondold csak végig milyen nagy is lett az egy éve született babád! Itt az idő, hogy neki láss az első torta megsütésének és a vendégsereg összetrombitálásának.

 

Növekedés és fejlődés:

Mostanra érheti el gyermeked a bűvös 10 kilót.

Az mondják a szakemberek, hogy 12-13 hónapos korra a gyerekek már egyedül tudnak megtenni egy-két lépést, persze a különbségek itt is nagyok lehetnek. Lehet, hogy már 9 hónaposan lépked egy pici, de az is lehet, hogy csak 15 hónaposan kezd el tipegni. Ha aggódsz, fordulj a gyerekorvoshoz, kérd ki mozgásfejlesztő véleményét is, ha gondolod. A picik a járást tipegésként kezdik és vélhetően lábujjhegyen.

 

Beszédfejlődés:

A járás mellett a beszéd is rohamosan fejlődésnek indul. Akár már 20 szót is használhat, de ezek a szavak nem feltétlenül egyeznek meg a mi általunk használt szavakkal. Saját kifejezéseket alkot, sőt egy-egy kifejezés több jelentéssel is bírhat nála. Szótagokat ismételget. Megérteni pedig sokkal több szót ért meg, mint amit mondani tud. Először a főnevek jelennek majd meg és utána az igék.

Beszédét most még csak ti értitek meg, de ha egy szót felismertek, akkor helyesen mondd ki újra, hogy szép lassan ő is ugyanazokat a szavakat kezdje majd használni, mint mi. Mosolyt fakasztó időszak elébe nézel. A következő hónapokban sok-sok vicces helyzetben lesz részed a beszéd miatt. Ne feledd a gyermekek őszinték és bárhol, bármit kimondanak és ezt általában nem halkan teszik majd meg.

 

Étkezés:
A hónap legfontosabb étele az első torta azzal az egy szál gyertyával. Ha kicsi ügyességet is érzel a kezeidben, akkor készítsd el te magad ezt a tortát!

Már mindent megehet, az apró magvas gyümölcsöket leszámítva, de félév múlva már az is mehet.


Alvás
Ha még mindig kétszer aludt nappal, akkor készülj fel, hogy mostanság át fog állni a napközbeni egy alvásra. Ezt az alvást úgy időzítsétek, hogy ebéd utánra kerüljön.