Baba

A magzat fejecskéjén megjelennek az első hajszálak. Az apró fülkagylók formája már jellegzetes. A vese megkezdi a vizelet-kiválasztást: a baba azt pisili ki, amit megivott, vagyis a magzatvizet. Következésképp már kortyolgatni is tud.

 

A kisbabádnak már van ujjlenyomata! Ahogy mozgatta a kezeit a magzatvízben, a bőr az ujjacskái végén egységes redőkbe rendeződött. Ez az oka annak, hogy a világon nincs két egyforma ujjlenyomatú ember, még az ikertestvérek között sem! A kicsi karjai már arányosak a testéhez képest, azonban a lábai még mindig aránylag rövidek.
 

A mekónium, ez a kátrány-szerű, ragadós első bébi kaki most kezd termelődni a kisbabád beleiben.


A babád folyamatosan  új képességekkel lesz gazdagabb, mozdulatai többé nem akarattalan rángások, már Ő irányít!

 

Babád hossza kb. 10 centiméter és súlya kb. 45 gramm.

Anya

 

A sárgatesttől lassanként a méhlepény veszi át a helyi hormonális folyamatok irányítását.

 

Hátfájást kezdhetsz tapasztalni, melyet szintén egy hormonnak, a relaxinnak "köszönhetsz". Ahogy a nevében is benne van, a relaxin segít ellazítani az inakat és izmokat a testedben, segítve medencédnek a terjeszkedésben, és lazítva az inakat a csípődben, hogy helyet teremtsen odabent a babának a világra jövetelhez. Segíteni fog, ha lefelé irányuló, lazító mozgásokat végzel, tehát irány egy jóga klub, ahol fejleszted a rugalmasságodat! A relaxin termelődése a terhesség 14. hetében kezdődik és a baba születéséig tart.

 

Ha kisebb összehúzódásokat vagy nyomást érzel, ne ess kétségbe! Csak az ínszalagjaid húzódnak és a belső szerveid mozgolódnak, hogy alkalmazkodjanak a növekvő babádhoz. (Ne aggódj, a szerveid visszaállnak a helyükre, nem sokkal azután hogy a kicsi világra jött!)

 

Mostantól magad miatt is oda kell figyelned az étkezésre, egyél minél több rostot, gyümölcsöt, hogy elkerüld a székrekedést, mely később akár az aranyér kialakulásához is vezethet.

 

Pocakodon megjelenik a köldöködtől lefele egy sötétebb csík, mely a várandósság alatt végig ott lesz már, de a szülést követően szép lassan elmúlik és nyoma sem marad.

A bimbóudvar is megnőhet és sötétebbé válhat, mivel szervezeted már most el kezd felkészülni a szoptatásra.