Baba

 

A baba feje, immár a jól fejlett nyakon pihen, és elkezd nőni a szemöldöke, a szempillái és a haja. Már képes érzékelni a fényt, és elkezdi gyakorolni a szopást és a nyelést, sőt előfordulhat, hogy már csuklik is! Bőre nagyon vékony még, így jól látszódik minden ér.

 

A baba csontozata tovább erősödik és rengeteg kalcium épül be, így fontos odafigyelned, hogy valamilyen úton, de pótold a saját szervezetedben a kalciumot (tejtermékek, terhes vitamin).

 

Babád hossza  kb. 11 centiméter és súlya kb. 50 gramm.

Anya

 

Növekvő pocakod lassan akadályozhat a kényelmes alvásban, így próbáld meg a pocakodat és a lábadat párnákkal körbe venni, valamint igyekezz a baloldaladon aludni, hogy a véráramlást ne akadályozd.

 

Harmincöt évesnél idősebb kismamáknál genetikai vizsgálatot, magzatvíz-mintavételt, más néven amniocentézist ajánl az orvos abban az esetben, ha eddig nem történt korionboholy-mintavétel. Miközben ultrahanggal figyelik a magzat elhelyezkedését, tűvel, hasfalon keresztül szívják ki a szükséges vízmennyiséget. Ettől a héttől kezdve már elegendő magzatvíz és a magzatvízben úszkáló leázott magzati hámsejt található ahhoz, hogy kromoszóma-vizsgálatot lehessen végeztetni. E vizsgálat segítségével a számbeli és alakikromoszóma-eltérésen alapuló rendellenességek állapíthatók meg, valamint a magzat neme. Ez utóbbinak a nemhez kötődően öröklődő betegségek, például hemofília esetében van jelentősége. A számbeli kromoszóma-eltérések közé tartozik a Down-kór. Harmincöt éves korú nőknél a terhességek nem egész egy százalékában fordul elő, vagyis kockázata nagyjából megegyezik a vizsgálat vetélési kockázatával. Negyvenévesen már két-három százalék a valószínűsége annak, hogy a magzat Down-kóros.