Baba

 

Magzatod már a homlokát is tudja ráncolni, és időnként forgatja a szemét.

Hogyha a kisbabád lány, akkor mostanra az ő méhe is teljesen kifejlődött, petefészkeiben pedig már kezdetleges tojáscellák is láthatók.

A kisbabád bőre még  mindig átlátszó vagy ráncos, de nagyon hamar zsír fog felhalmozódni, hogy kövérkésebb legyen. Ha be tudnál pillantani a pocakodba, láthatnád a pici minden vénáját, vérerét!

Végre megtudhatod, hogy kislány vagy kisfiú-e a pocaklakó! Persze előfordulhat az is, hogy a baba olyan szemérmes, hogy a születés pillanatában derül csak ki a nemi hovatartozás.

 

Érdekesség még, hogy kicsid kb. minden órában pisil egyet.

 

Babád hossza kb. 12 centiméter és súlya kb. 85 gramm.

Anya

 

A tizenhatodik és huszadik hét között érzékelheted első ízben a magzatmozgásokat. Kezdetben inkább olyan érzés ez, mintha buborékok mozognának a hasadban, de időről-időre egyre erősebbek és határozottabbak lesznek ezek az érzések. Ne aggódj, akkor se, ha még nem érzel semmit, mert lehet, hogy vastagabb a méhed fala, de az első várandósságnál ráadásul csak később észleled a mozgásokat.

 

Földönkívüli képességeid lettek, kiszagolod a pizzát, az elégetett pirítóst vagy a sonkás szendvicset, már kilométerekről. De sajnos, időnként jobban be van dugulva az orrod, és még talán egy kis orrvérzésed is van. Az orrdugulás miatt - bár idegesítő - ne aggódj, nem jelent problémát, és mikor megszületik a kisbabád, azonnal el is fog múlni! Ha túl gyakran jelentkezik az orrvérzés, akkor mindenképpen beszéld meg a dokival, ugyanis lehet, hogy magas a vérnyomásod, ezt pedig orvosolni kell!

Előfordulhat, hogy szivárog némi előtej is, de ez teljesen természetes!