Baba

Babád testén hőszabályzó zsírréteg képződik. Retinája, a szem ideghártyája már válaszol a fényre. Bőre vörös, állát, homlokát finom pihék borítják.

 

Ha babád kisfiú lesz, ezen a héten kezd el kifejlődni prosztatája is.

Szíve mostanra már 25-30 liter vért képes átpumpálni egy nap alatt.

 

Babád hossza kb. 14 centiméter és súlya kb. 200 gramm.

Anya

Ezen a héten történik meg a következő genetikai ultrahang vizsgálat, ahol már az AFP eredmény ismeretében és azzal együtt nézik pocaklakód fejlődését.

 

A tizennyolcadik hétre még a legmakacsabb reggeli rosszullétek is elmúlnak. Mostantól különösen fontos, hogy figyelj a táplálkozásra. Fogyassz mindennap nyers gyümölcsöt és zöldséget. Ha elegendő rost dús étel szerepel az étlapon, ritkán lesz emésztési panaszod. Kerüld a gyakori édesség-nassolást, és ne egyél zsíros húsokat. A nagy éhségrohamokat egészséges ételekkel, napi többszöri étkezéssel csillapítsd.

 

Ha a 18. hétig nem kezded el érezni, hogy a babád rugdos, ne aggódj, ez mindenkinél más időpontban történik! Ha úgy érzed, hogy a pici nem mozog egy ideje, pedig korábban aktívan mocorgott, beszélj az orvossal!

 

A várandósság ezen időszakában előfordulhat, hogy vérnyomásod lassan reagál bizonyos helyzetváltoztatásokra, így figyelj arra, hogy inkább lassabban mozogj, ne állj fel hirtelen, mert könnyen megszédülhetsz. Amíg ez nem jár ájulással, vagy napi többszöri megszédüléssel nincs gond, de ellenkező esetben és akkor is ha aggódsz, inkább fordulj orvosodhoz, hogy ellenőrizhesse állapotodat.

 

A növekvő pocak miatt pedig egyre nehezebb lehet az alvás, így használj keményebb párnákat, vagy akár szoptatóspárnát!