Baba

Babád bőrén védő viaszréteg, más néven magzatmáz képződik és folyamatosan raktározza a zsírt, mely majd melegítő őt, miután megszületett. Pocaklakód testét a lanugo, a finom szőr teljesen beborítja már, ez a szülésig eltűnik majd, de nyomokban látszódhat is az arcán vagy a fülén.

 

Babád már képes álmodni is, ami szinte hihetetlennek tűnik.

 

A tejfogak mögött pedig elkezdenek fejlődni a maradandó fogak is.

 

Babád hossza kb. 17 centiméter és súlya kb. 250 gramm.

Anya

Ha még nem választottál volna szülés-előkészítő tanfolyamot és kismamatornát, ne halogasd tovább! Ilyesmit nem csak a szülészetek szerveznek, sok helyütt a művelődési házban is érdemes utánanézni. A tanult gyakorlatokat építsd be mindennapjaidba! Napi tevékenységedbe iktass néha szünetet, amikor sétálsz, kikapcsolódsz. A visszeresedésre hajlamos kismamák számára kifejezetten hátrányos, ha egész nap ülnek. Ismerkedj meg idejében a választott kórházzal, tájékozódj a körülményekről, lehetőségekről.

Evéskor, iváskor gyakran gyomorégést tapasztalsz? Nem vagy egyedül, szinte minden kismamát kínoz a gyomra, szerencsére tehetsz ellene! Vannak olyan gyógyszerek, melyeket terhesek is szedhetnek ilyen panasz esetén,  kérdezd meg a gyógyszertárban mit ajánlják részedre, és még ott olvasd át a betegtájékoztatót, tényleg biztonságos-e, és csak akkor vedd meg, ha nem találtál kizáró okot! Jobb esetben elég az is, ha a nagyobb főétkezések helyett, többször és keveset eszel! Egyik sem használ? Egyél rágógumit minden étkezést követően, igyál meleg tejet mézzel lefekvés előtt, egyél joghurtot és emeld meg a fejed alatt a párnát alváskor!

Bőröd elkezdhet kiszáradni és viszketni, sőt a terhességi foltok is megjelenhetnek.  Ezek egészen a szülésig eltartanak majd, de utána visszakapod bőröd eredeti állapotát. A foltok ellen nem tudsz tenni, de a szárazabb bőrödet kenheted jó minőségű testápolóval, vagy olajjal.

Gyermeked maradandó fogai a 19. és 21. hét között fejlődnek ki, ilyenkor ajánlatos a magas színezék anyagokat tartalmazó ételeket kerülni (narancs, mandarin, répa, cékla, stb.), hogy gyermeked fogai szép fehérek legyenek és ne színeződjenek el már kialakulásuk idején.