Baba

A baba szívhangjai már egyszerű sztetoszkóppal is hallhatók. Sőt már elkezdte gyakorolni a légző mozdulatokat is, bár a pocakodon kívül még nem lenne képes lélegezni. Hallása már tökéletes, így mindent hal, ami átszűrődik a pocakodon.

Ezen a héten az ultrahang vizsgálaton, ha a pocaklakód nem túl szemérmes, végre minden kétséget kizáróan kiderülhet a neme!

A babád alvási szokásai kezdenek kialakulni. Már a kedvenc alvási pozícióját is begyakorolta.

Mostantól minden energiáját a súlygyarapodásra fogja koncentrálni.

Babád hossza kb. 22-25 centiméter és súlya kb. 300 gramm.

Anya

Elérkeztél a várandósság félidejéhez. Étrended összeállításakor elsősorban természetes állapotú alapanyagok felhasználására törekedj. Kerüld a nátrium-glutamátot (például zacskós levesekben, leveskockában), mesterséges színezékeket tartalmazó élelmiszereket. Ha választhatsz, inkább a tartósítószer nélküli, friss termék mellett dönts. Primőröket magas nitrát tartalmuk miatt ne fogyassz. Ha a tizennyolcadik héten elmaradt, most kerül sor az alapos, úgynevezett genetikai ultrahangvizsgálatra.

 

Babád mostantól a növekedésre koncentrál, mellyel együtt a Te pocakod is rohamosan nőni fog. Próbáld meg megelőzni a terhességi csíkok kialakulását különböző krémek és olajok segítségével, ne keseredj el, ha nem sikerül, ezek a csíkok a szülés után halványodni fognak és a kozmetikus is tud segíteni majd még neked ezek eltüntetésében.

 

A növekedés következtében belső szerveid is átrendeződnek, melynek következménye, hogy a tüdődet is nyomni fogják, mely légszomjat okozhat. Ez az állapot akár a szülés előtti 6 hétig vagy még tovább eltarthat, egészen addig, amíg babád le nem száll, és be nem illeszkedik a medencédbe a feje.