Baba

Mostanra a babád a megszületett másának kicsinyített változata már. Babád, már válogat a zajok közt. A túlságosan hangos, dübörgős zenére ijedt rúgkapálással válaszol. Arra is képes, hogy megkülönböztesse a keserűt az édestől.

 

Minden arcvonása kialakult és a haja is növekszik. Már most kisbabaként viselkedik, szopizza a hüvelykujját és sokat ásít! A szívverése is egyre erősebb, akár egy egyszerű sztetoszkóppal is tisztán kivehetően hallható. Már gyakorolja a nyelést, rendszeresen kortyolgat a magzatvízből, sőt, egy kis mennyiségű cukrot is ki tud belőle választani. Ezzel ideje is szembenézz: a cukor minden életkorban fontos szerepet játszik.
 

Kérj egy kis hallgatózási lehetőséget az orvosodtól, ha legközelebb nála jársz!

A 21. héttől a csontvelő képes már sejteket termelni, ami nem hangzik túl izgalmasan, de jó hír! Egyre többet mozog, sokat bukfencezik, de ez az aktivitás a trimeszter végére alábbhagy és szép lassan majd fejjel lefele lesz kényelmes neki a benti lét.

Megfigyelheted, mikor van ébren és mikor alszik, lassan teljesen úgy viselkedik, mint egy kisbaba.

Babád hossza kb. 27-30 centiméter és súlya kb. 375 - 400 gramm.

Anya

 

Leginkább a pihenésre figyelj! Ha csak lehetséges, ne cseréld fel az éjszakát a nappallal. Ha elfáradsz, pihenj, kávét, fekete teát csak igen kis mennyiségben fogyassz. Most már kívülről is érezhetők a magzatmozgások. Vezesd partnered kezét arra a helyre, ahol a pici rugdos, vegyétek fel vele a kapcsolatot, beszéljetek hozzá.

 

Amennyiben nem vagy veszélyeztetett terhes és nincs semmi gond a várandósságoddal, engedj utat a vágyaidnak, a párod ezt nagyon fogja értékelni. Ezzel egy időben a hormonoknak köszönhetően érzelmileg is sokkal stabilabbá válsz. Méhed hamarosan eléri a köldöködet, ami ettől kijjebb jöhet, kifordulhat, de ne ijedj meg ettől, ez teljesen normális.

 

Súlyod eddig kb. 5-7 kilóval lett több, ha ettől picit eltér, az nem gond. Figyelj továbbra is oda a táplálkozásodra, a pihenésre, és ha dagad a lábad, akkor esténként polcold fel!