Baba

Amennyiben kislányod fog születni, úgy petefészkében immár több, mint hatmillió éretlen tüsző várakozik arra, hogy egyszer majd valamelyikből utód szülessen. Amennyiben kisfiút vársz, akkor a herék most kezdenek leszállni.

 

A kicsi kezei egész nagyra nőttek már, az érzékelése is alakul, most, hogy az idegvégződések is működnek. Folyamatosan fejlődik az agyacskája, sőt, ha megszületik, még 5 évig fejlődés alatt áll majd! A haja már növekszik, de mivel nincsenek még pigmentjei, ezért nagyon szőke, szinte fehér. Fejlődnek az ízlelő bimbói is, így ha most látnád őt, valószínűleg a nyelvét nyújtogatja és fintorogna, mert valami csípőset ettél.

 

Babád hossza kb. 30-32 centiméter és súlya kb. 400 - 450 gramm.

Anya

Ettől a héttől kezdve előfordulhat, hogy az orvosod havonta szeretne látni egy vizsgálatra.

 

Mit érzel, mit gondolsz a szüléssel kapcsolatban? Saját hozzáállásodat jelentősen befolyásolja az a sokféle információ, amit életed során erről a témáról hallottál. Ha elsősorban félelmet, bizonytalanságot érzel, próbálj rájönni, honnan erednek ezek az érzések. Hogyan zajlott a te születésed? Mit hallottál családtagjaid születéséről? Mi az, amit te másképp szeretnél? Beszélj partnereddel is ezekről a kérdésekről!

 

A babák életének első évében nagyon fontos szerepet kap a gyermekorvos, így érdemes egy kis kutatást végezni, mielőtt döntenél a személyéről. Próbálj beszélni a szülészeddel, háziorvosoddal, hátha tudnak ajánlani neked megfelelő szakembert.

Ha nem nagyon akarod halogatni a tennivalóidat, gondolkodj el a kórházba szállítandó táskád tartalmáról, jobb előbb, mint később!

 

Lassan az egyre növekvő pocakod újabb kihívások elé állít. Amit eddig elértél kéznyújtással, azt most nem fogod. Figyelj oda, hogy a hasad határokat szab. Mivel a pici egyre jobban nő és hízik, így Te is egyre több kilót fogsz felszedni, de ez nem jelenti azt, hogy sokat vehetsz magadra. Figyelj oda, hogy ne vidd túlzásba az étkezést. A plusz súly a hátadat is terhelheti, így térj át a lapos sarkú cipőkre!