Baba

 

Ha a magzatod most születne meg, már koraszülöttnek számítana, bár az életesélyei meglehetősen kicsik lennének. Idegsejtjei még csak most fejlődnek ki.

 

A dolgok kezdenek kissé szűkössé válni a jó öreg méhben, ahogy a baba nő és nő. A bordáid valószínűleg odaszegeződnek a jó régi helyükre, amikor átmenetileg nincsenek praclik közöttük.


A babád fülei már teljesen funkcionálnak. Ezt lehet, már te is érezted, egy-egy mozdulat, hang által kiváltott rugdosásnak köszönhetően. A méhen belül érzi a szíved dobbanásait, a levegő ki és beáramlásának a hangjait, a gyomrod korgását és hogy kivel és mit beszélsz.

 

Pocaklakód folyamatosan fejleszti tüdejét és belső szerveit.

 

Babád kb. 33-37 centi hosszú és súlya már 650 gramm.

Anya

A 24-28. hét között megejtik a terheléses vércukorvizsgálatot is, melyből megállapítják, hogy kialakult-e nálad a terhességi diabétesz. Amennyiben igen, akkor sem kell megijedni, mert egy kis diétával ez karban tartható.

 

A hét végére a méh eléri a köldök magasságát. Igaz ugyan, hogy az orvostudomány csodákra képes, mégis inkább arra kell törekednünk, hogy megelőzzük a koraszülést. Figyelj a gyanús jelekre, s keresd fel időben az orvost: intő jel, ha sokszor “keményedik" a pocak, ha hüvelyi vérzés jelentkezik, ha a hüvelyi folyás a megszokottnál bővebb, állaga és színe pedig más, mint korábban. Ugyancsak fertőzésre utaló jel a nemi szervek viszketése, fájdalma, a csípő érzés, vizelés közben.

 

A terhesség alatti szőrnövekedés azok közé a bizarr jelenségek közé tartozik, amit nem vártál. A különböző helyeken előtüremkedő szőrszálakat a terhességi hormonoknak köszönheted. Jó hír, hogy emellett a lassabb anyagcserének köszönhetően hajad is annyira dús, mint soha eddig. Sajnos ez az áldásos állapot nem csak a fejedre korlátozódik. Lehetséges, hogy mostanság észreveszel különböző szőrszálakat a hasadon, álladon, hátadon kívül még a felső ajkad területén is.

 

Időnként méhösszehúzódásokat érezhetsz, vagy felkeményedik a hasad egy kicsit, ez teljesen normális, hisz a tested készül a szülésre. Ilyen tevékenység folyamatosan zajlik a szervezetedben, de ameddig nincs pocaklakó, addig ezt nem érzed. Ha viszont kellemetlen és túlzott fájdalmat érzel, fordulj az orvosodhoz!