Baba

Babád mostanra a várható születési súlyának harmadát éri el. Testének arányai már körülbelül olyanok, amilyenek születéskor is lesznek. A babák kilencven százaléka fejvégűen helyezkedik el. Ez azonban a szülésig még többször is változhat.

 

Szeme színe is kialakul mostanra, ami vélhetően kékes-szürke színű és a szülést követően még változhat is. Szempillái és szemöldöke folyamatosan nő, bár lehet, hogy szülés után nem is látod majd, mert a te kis pocaklakód ezt a műveletet későbbre hagyja.

 

Szemei még csukva vannak, de hamarosan kinyitja azokat és akár még kacsintani is képes lesz a pocakodban.

 

Babád kb. 40 centi hosszú és súlya már 1150 gramm.

Anya

 

Ha a laborvizsgálatok során Rh-összeférhetetlenséget állapítottak meg, gyakran ellenőrzik az ellenanyagszint emelkedését. Sor kerülhet hasfalon keresztüli magzatvíz-mintavételre is, hogy ebből állapíthassák meg, mekkora a magzat billirubin szintje.

 

A harmadik trimeszterben számtalan tünettel találkozhatsz: gyomorégés, székrekedés, aranyér, vizelettartási problémák, visszér, vizesedés és olykor bőrviszketés.

 

Most már egyre többször tapasztalhatod, hogy melleidből néhány csepp előtej távozik. Teljesen normális, ne aggódj. Azt is tudnod kell, hogy semmilyen összefüggés nincs a mostani előtej kiválasztódás és a későbbi szoptatás között. Azaz, ha nincs egyetlen csepp előtejed sem most, az nem jelenti, hogy nem lesz tejed a szoptatáskor. A lényeg, hogy ne aggódj!

 

Orvosod mostantól lehet, hogy gyakrabban, akár kéthetente szeretne látni, ennek semmi más oka nincs, mint a közeledő nagy nap, ami a szülést jelenti.