Baba

 

Ezen a héten történik a terhesség egyik legfontosabb momentuma (leszámítva a sperma és a pete találkozását), mégpedig a beágyazódás.

Amikor az embrió megérkezik a méhbe, bizonyos enzimek gyakorlatilag megeszik a méh bélését, így tud befészkelődni babád kezdeménye a pocakodba. Ha egyszer biztonságosan beágyazódik, akkor a sejtek pici labdája kettéválik. Az egyik része lesz az embrió – azaz a te örömköteged – és a másik fele fogja alkotni a méhlepényt (a te bébid 24/7 órás kávézóját). Az embrió és a méhed elkezdenek együtt dolgozni, hogy közösen létrehozzák a véredények egy komplikált hálózatát, melyek oxigént és tápanyagot szállítanak az újonnan kialakuló méhlepénynek, és az embriónak magának.
 

Elkezdődik a hCG (terhességi hormon) termelődése. Ez a hormon a felelős a nem túl kellemes terhességi tünetekért, de a teszten megjelenő két csíkról is ő tehet!
A hét végére a te picikéd körülbelül 500 mikroszkopikus sejtből fog állni!

Anya

                                                       

Mire a megtermékenyült és osztódásnak indult petesejt eljut a beágyazódásig, hét nap telik el. Ezen a héten a szedercsíra sejtjei két irányba fejlődnek. Az egyik részből embrió lesz, a másikból méhlepény, magzatburok és köldökzsinór. Ebből te még semmit sem érzel.

 

Ha a ciklus kezdetétől mérted ébredési hőmérsékletedet, a tizennegyedik naptól emelkedő hő-menetet tapasztalsz. Ekkor még nem érdemes elvégezni a terhességi tesztet, noha már jelentős mennyiségű gonadotropin hormon (HCG) termelődik. Ennek kimutatásán alapulnak ezek a vizsgálati módszerek.

 

Amikor a babád beágyazódik a kényelmes, puha méhedbe, észlelhetsz egy kis pecsételő vérzést. Nincs miért aggódni!

Ha fáradtnak érzed magad a héten vagy a melleid fájnak, esetleg nőni kezdenének, jó úton jársz, ezek már a terhesség korai jelei! Lehetnek nagyobb hangulatváltásaid (főleg a párod szerint - ugyanis te meg vagy győződve róla, hogy elég nyugodt és logikus vagy). Ezt a hormonok okozzák, és az elképzelhetetlen kimerültséget is, melyet a nap minden órájában érzel.

A hirtelen és gyakori pisilhetnék szintén a terhesség korai jele, bár ez az elkövetkezendő 37 hétben is így lesz.

Beköszönthet a reggeli rosszullét is. Szaglásod hirtelen élesebb lesz, és előfordulhat, hogy egy-egy illat vagy szag azonnali hányásra késztet majd.