3. hónap

A 3 hónapos babán már látszik, hogy van személyisége. Már kevésbé fordul el a világtól (lásd: eddig mindig az alvásba menekült az idegen dolgok elől), most kezdi érdekelni a környezete. Ébrenlétei egyre aktívabbak, keresi a felnőttek társaságát és élvezi, ha játszanak vele.


Növekedés és fejlődés:

 A harmadik hónapban a kicsik általában megduplázzák születési súlyukat és mostantól kicsit vissza is vesznek a gyarapodás üteméből. Babád újabb 2 centivel nőhetett és ezt a következő hónapokban is így fogja tenni.

 

Babád most már tudja egyik oldalról a másikra forgatni a fejét és a szemével követni az embereket. Hason fekve stabilan felemeli fejét, mellkasát, néhány baba már az oldalára is képes fordulni. Kezei segítségével támaszkodni is tud már. A fordulás és az egyre több mozgás miatt, babád számára kényelmesebb egy nagyobb, keményebb felület, amin bátran gyakorolhatja új mozdulatait.

Ha ébren van, most már nem elég, ha csak a karodon van. Azt akarja, hogy beszélj hozzá és játssz vele. Mutass neki új tárgyakat, játékokat. A színek most már igen fontosak a látásnál. A piros, kék és a zöld mindig a kedvenc, mert a pasztell színek még összemosódnak és így a baba homályosan lát.


Tetszeni fog neki, ha "kukucs"-ot mondasz, vagy nevetgélsz. Megtanul gurgulázni és buborékokat fújhat a nyálából. Nyitogatja a tenyerét, és sokat nézegeti azt. Egyik legjobb játéka a saját keze. Egyre többször próbál a játékok után nyúlni, bár kezdetben még nagy a céltévesztés, de ha megfogja a csörgőjét, akkor viszont nehezen ereszti el. Ha elejti a játékát, azt hiszi, hogy rejtélyes módon eltűnt és nem keresi azt. Mindent a szájába vesz, tehát figyelj, hogy ne érjen el semmi veszélyes, lenyelhető tárgyat, és minden játéka legyen tiszta.

 

Spontán mosolyog rád. Kezdi felismerni a családtagokat is.

 

Tanulás játék közben:

Legyenek különböző anyagból készült játékai, kendőcskéi, hogy felfedezze a tapintásukat. Imádja az ismételt játékokat, ezek nagyon fognak neki tetszeni: (pl. elbújsz a kendő mögé, majd kikukkantva "kukucs"-ot mondasz; ezt kendő nélkül is lehet, egyszerűen csak oldalt nézel pár másodpercig, majd hirtelen vissza a szemébe; vagy dobálgatsz egy labdát, közben "hoppá"-zva)

Fürdetésnél érintsd meg a testrészeit és nevezd meg őket. Beszélj hozzá babásan, utánozd az ő hangjait! Ingasd a fejed, tapsolj, dugd ki a nyelved! A baba imádja a játékot. Menj le az ő szintjére, a padlóra és játssz vele!


Alvás:
A 3. hónap végére akár végig is aludhatja az éjszakát, de ez azért minden gyereknél változik. Ha megébred, ne kapd ki azonnal az ágyból, várj egy kicsit, hátha vissza tud aludni. Ha azonnal megjelenik valaki az ágyánál, amint moccan egyet, rászokik, hogy a szülei nélkül nem tud visszaaludni. Az anyatejes babák, (általában) ciciznek egy kicsit félálomban, aztán simán vissza lehet tenni őket az ágyukba. Próbáld minél rövidebbre szabni azt az időt, amit az ágyból kint tölt a baba éjjel! Ha az esti lefektetés egyáltalán nem megy, tegyél róla, hogy fárasztó napjai legyenek! A napközbeni 2-3 órás ébrenléti időket töltsétek aktívan. Ilyenkor ne legyen sokat az ágyában, mert így az neki a "játszótér"-ként fog beépülni, nem pedig a fincsi pihenőhelyként. Az esti lefekvésnél próbáld meg még akkor betenni az ágyba, mikor még nem alszik teljesen, de már "ájulófélben" van!

 

A szokásos orvosi ellenőrzés mellett kisbabád megkapja a DTPa + IPV + HIB oltás 2. adagját.