Baba

A baba most még csak egy kis pötty, körülbelül 0,5 milliméter. A te mikroszkopikus kis embriód már egy ideje kemény munkában van, hogy megalkossa a méhlepényt, a köldökzsinórt és testének alapjait.
 

Jelenleg három rétegből áll, melyek át fognak alakulni a baba testrészeivé. Az endoderma, a belső réteg fogja alkotni a baba beleit, máját és tüdejét. A középső réteg, mezoderma lesz a baba szíve, nemi szervei, izmai, csontjai és veséi, az ektoderma, azaz a legkülső réteg fogja képezni a baba haját, bőrét, szemeit és az idegrendszerét.

 

Hiszed, vagy sem, a babád máris úgy néz ki, mint egy apró kis ember, akinek van már feje, nyitható szája és egy primitív agya és szíve.

Anya

A megtermékenyülést követő 12. napon befejeződött a beágyazódás folyamata. Megjelennek az első véredények. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csírasejt, egypetéjű ikerpár lesz az eredmény.

 

Most kezdődne az újabb menstruáció. Ezekben a napokban már a terhességi teszt is pozitív eredményt mutathat. Az otthoni alkalmazásra szolgáló gyógyszertári tesztek használata egyszerű. Rendszerint vizeletmintába kell mártani a tesztcsíkot.

 

A beágyazódás hatalmas hormonális változással jár. Érezhetsz ilyenkor leküzdhetetlen álmosságot, és ekkor jelentkezik az első hányinger, émelygés és fejfájás is. A tünetek kellemetlenek, de céljuk egyértelmű: a kis életkezdemény védelmét szolgálják! Engedj nyugodtan a késztetésnek, s ha teheted, szunyókálj!