4. hónap

Mind külsőre, mind viselkedésében nagyon sokat változik ebben az időszakban a baba. Sokkal több időt tölt el játékkal, mint eddig. Nevet, ha megcsikized - és ezt nagyon szereti ismételten játszani, mint minden mást is.

Növekedés és fejlődés:

Ebben a hónapban már lassult a súlygyarapodás az előzőekhez képest, kb. 600-800 grammot hízik a picid és ezzel együtt a hossza is csak kb. 2 centivel nőtt. Ha fiad van, akkor kb. 7 kg körül lehet most, ha kislányod akkor kb. 6,3 kg.

 

Nagy külső változások láthatók. Megváltozhat a baba hajának sűrűsége, színe, változhat a szemszíne is. Kezd formásodni, ahogy nőnek és erősödnek az izmai. Tökéletesen tartja és forgatja a fejét. Valószínűleg már a hasáról a hátára tud fordulni. Az öledben előrefelé ültetve szeret nézelődni. Ne feledd, hogy ez még nagyon megerőltető babád gerince számára, így ne terheld túl sokat így.


Lábikóival imád rugdalózni, emelgeti, nyújtogatja őket, soha nem nyugszik, a pelenkázás kezd nehezebbé válni.

Már tudatosan keresi a játékát, ha elejti azt. A megmarkolt tárgyalt azonnal a szájához veszi.

Elkezdődhet a komolyabb nyáladzás, ami sokszor a fogak megjelenésével csak, kb. 6 hónapos korban társul. De már ilyenkor is lehet neki különböző keménységű, gumirágókákat adni, esetleg kicsit lehűtve még jobban fogja szeretni.


Ennek a hónapnak a végére a babád pont olyan jól képes fókuszálni, mint a felnőtt ember. Színesen lát és előnyben részesíti a közeli tárgyakat. Ugyanolyan jól is hall, mint a felnőtt, és nagy élvezettel próbál különböző hangokat kiadni. Ha megtanul egy új hangot, azt egy jó ideig egyfolytában ismételgeti. Gügyög és sikítozik. Hangosan kacag, ha megcsikized. Egyre pontosabban nyúl a tárgyakért - ideje eltenni a törékeny tárgyakat, vigyázz a szemüvegedre és a hajadra is (nagyon meg tudja húzni)!

 

Ha tükröt teszel elé, akkor nevet magára. Szereti, ha játszanak vele és sírással reagálhat, ha a játék véget ér.


Tanulás játék közben:

Szagolgassatok tárgyakat együtt! Imádni fogod, ahogy reagál. Nagyon élvezi, ha a mulatságos dolgokat a végtelenségig ismételgetitek. Beszélgess a gyerekeddel és dicsérd meg minden új kunsztjáért. Játssz vele sokat, nem lehet megunni a baba mosolyát!


Biztonság:
Szereld le a függő-lógó játékokat, mielőtt a baba elérné és ő "szerelné" le azokat!
Soha ne találhasson cérnát, madzagot, nyakláncot, hasonlóakat, mert ezekkel megfojthatja magát!
Lufival, nejlonzacskóval se hagyd egyedül játszani! Olyan játékai legyenek, amik nem törékenyek, nincsen éles szélük-sarkuk, vagy lejáró alkatrészük.

 

Alvás:
Kb. 10 órát alszik éjjel, és 2-3-szor alszik el nappal. Alakíts ki egy rutint, segítve ezzel a baba alvási szokásait. Ha álmosnak látod, tedd bele az ágyába! Minden baba kimutatja valahogy, ha fáradt. A legáltalánosabb jelek: az ásítás, szem/orr dörzsölése, vagy ha nem hajlandó a kedvenc játékát sem játszani és nyűgös. Hamar megismered ezeket a jeleket és nemsokára beáll, hogy mikor is van a lefekvés ideje.

 

Étkezés:
Továbbra is az anyatejet kapja (vagy szükség esetén tápszert). Néhány orvos már ilyenkor ajánlja a gyümölcsök levét.

A szokásos orvosi ellenőrzés mellett kisbabád megkapja a DTPa + IPV + HIB oltás utolsó adagját.

Ha nem kértél semmilyen egyéb oltást, csak a kötelezőket, akkor legközlebb 15 hónaposan kell szuri miatt az orvoshoz menni.