Baba

A 16-22 nap között döntő változások következnek be. Kialakul a baba szíve, majd parányi erecskék hálózzák be testét. Már sejteni lehet, hol lesz a szeme, az orra, és a szája. Már magzatvíz is termelődik.

A kisbabád mikroszkopikus szíve elkezd dobogni ezen a héten. A szív dobbanásával a vér elkezd áramlani az egész testben. A kisbabád első szerve él és működik! Az agy kezdeményei, a szív- és érrendszer, az ideg- és reprodukciós rendszerek, valamint az egyéb fontos szervek is már úton vannak.

 

A kisbabád új albérleti szobái – az amniotikus zacskó és a méhlepény (a hotel és az étterem) – még mindig alakulóban vannak.

A baba ekkor már 2-3 milliméter, körülbelül egy szezámmag mérete

Anya

A hüvelyi ultrahang vizsgálattal már az ötödik héten megállapítható a terhesség.

 

A várandósság egyik legkorábban tapasztalható szubjektív jele, hogy a kismamák fokozottan szag- és íz érzékennyé válnak. Ilyenkor már gyakrabban előfordulhatnak reggeli rosszullétek, émelygés, fáradékonyság.

 

Ha eddig nem fordítottál figyelmet arra, mit eszel, itt az ideje, hogy elsőbbséget élvezzenek a táplálóbb falatok. Egy átlagos várandós nő naponta kb. 300 extra kalóriát igényel. Sokat segíthet, ha az eddigi 3 nagyobb étkezés helyett mostantól 5-6 kisebb étkezést vezetsz be.

 

Figyelj oda a mozgásra is, az eddigi fokozott terhelést mérsékeld és figyelj, hogy a pulzusod 140 fölé ne menjen. Ha viszont eddig nem sportoltál, ne most kezdj el heti 7x több órát futni, maradj meg inkább a sétánál, úszásnál és kérd ki orvosod, védőnőd tanácsát a megfelelő mozgásformáról.