5. hónap

Az 5 hónapos gyerek már nagyon hajlékony, sokszor láthatod majd, amint a lábujját, vagy a zokniját rágja. Érzelmi és értelmi fejlődése rohamos, ezzel egy időben mozgása is egyre összetettebbé válik. A forgolódás után szép lassan megjelennek már a kúszáshoz szükséges mozdulatok is.


 

Növekedés és fejlődés:

 Babád kb. fél kilót hízik ebben a hónapban és tartja a kb. 2 centis növekedést is.

 

A hasán csúszkálva körbe-körbe mászik az ágyban. Ha bekészítesz neki egy játékot, reggel úgy találhatod, hogy szép csendben játszadozik, elfoglalja magát.


Most már nem üldögél szépen az ülőkéjében, sokkal több aktivitás és hely kell neki. Egyik kezéből a másikba teszi-veszi a játékot, mindent azonnal a szájába vesz (minden levehető apró tartozéktól foszd meg a játékokat!) Mivel mindent megfog, amit meglát és elér, érdeklődhet a nemi szerve iránt is, ez teljesen természetes, és nem kell vele foglalkoznod.


Sikoltozik, csattog, cuppog, és buborékokat fújhat a nyálából. Nagyon jó játék utánozni egymás mimikáját, hangjait. A direkt köhintést, hapcizást borzasztóan élvezi a baba.

Lassan hallod majd, ahogy elkezd olyanokat mondani, hosszasan ismételgetni, hogy dadadada, mamamama, stb.


A tükör előtt állva imád játszani, nevet a tükörképére, és csapkodja a tükröt. Ez az összes kirakatüvegre is vonatkozik, abban is tökéletesen felismeri a tükörképét, amiben te csak egy elmosódott, halvány szellemképet látsz. Egyre jobban élvezi a babakocsis sétákat, mert fel lehet ültetni és így jobban látja a környezetét. De el fogja várni, hogy néha kivedd és megnézzetek egy-egy kirakatot, egyebet.

 

Étkezés:
Néhány orvos szerint ekkor már lehet kezdeni a hozzátáplálást - kérdezz rá a ti gyermekorvosotoknál, hogy neki mi a véleménye, ha nem vagy biztos benne, hogy mikor akarod elkezdeni. Először fintorog a baba az új ízekre, de hamarosan nagyon fogja élvezni. Az első étkezések nagyon maszatolósak - jól készülj fel rá és élvezzétek együtt a babával a dolgot.

Az első pohárból történő ivás is megeshet. Ha eddig csak szopizott a pici, akkor kerüld továbbra is a cumisüveget és folyadékot se abból adj, mert abból könnyebben jön ki, így idővel hozzászokhat és a cicizés fáradalmai helyett inkább azt választja majd; ami neked viszont sokkal több munkát fog jelenteni.

 

Fogzás:

Ha eddig még nem tapasztaltad, akkor mostantól biztosan szembesülni fogsz a fogzás jeleivel. Hosszú rögös út, amíg mind a 20 tejfog előbújik. Általában az alsó metszőfogak lesznek az elsők. Fogzáskor nyűgössé válhat a babád, a szokásosnál jobban nyáladzik, mindent a szájába dug. Előfordulhat, hogy belázasodik, vagy hőemelkedése lesz és ezzel együtt még a széklete is kicsit hígabb. Ne aggódj, ezek teljesen normális jelek. Szerencsére vannak szerek, melyekkel csökkentheted a fogzás fájdalmait. Ezekkel kapcsolatban beszélj a védőnőddel.

 

Az orvos ebben a hónapban is rutinvizsgálatot fog tartani gyermeked fejlődésének ellenőrzésére.