Baba

Megkezdődik az embrió szerveinek fejlődése. Kialakul az alsó állkapocs, létrejönnek a hangszalagok.

A monitoron a hüvelyi ultrahangvizsgálatnál már elkülöníthető a babától a köldökzsinór.

 

A kisbabád szíve immár rendszeres ütemmel ver, igaz, ahhoz még mindig gyenge, hogy hallani lehessen.

A kar rügyei még csak most kezdenek fejlődni. Pillanatnyilag úgy néznek ki, mint egy pici duzzanatok. Néhány napon belül ici-pici békalábakra fognak hasonlítani.
 

A babád immár 0,3 cm.

Anya

Ezen a héten esedékes az első nőgyógyászati vizsgálat, hogy a várandósságodat hivatalosan is megállapítsák. Akkor sincs semmi gond, ha csak a következő héten mész el az orvosodhoz.

 

Még több hétig nem fogod megtudni a babád nemét, de azt már most meghatározzák, hogy mikor fogod megszülni.

 

A számtalan hormon miatt egyre kimerültebbnek és fáradtabbnak érezheted magad. Előfordulhat, hogy az eddig megszokott esti sorozatodon elalszol, de ne aggódj, ez az első trimeszter végére elmúlik.

 

A fáradékonyság orvosolható természetes szerekkel, mint például homeopátiás készítmények, vagy könnyed mozgással, sétával, terhes jógával. Ügyelj a helyes életmódra, ne fogyassz alkoholos italokat! Kerüld a felesleges gyógyszerszedést! A szervek kifejődésének időszakában az embrió rendkívül érzékeny a kedvezőtlen külső hatásokra.

 

Már most jelentkezhetsz a terhes gondozáson, de az sem baj, ha vársz még néhány hetet. A várandós anyák kiskönyvét valószínűleg csak akkor fogják kiállítani.