6. hónap

Minden baba más ütemben fejlődik, de minden nap tudnak valami újat mutatni. Legyetek együtt (hármasban még jobb!), minél többet, hogy lássátok és megdicsérhessétek!


 

Növekedés és fejlődés:

Ebben a hónapban is várhatóan fél kilót fog hízni gyermeked és kb. két centivel lesz magasabb.

 

Ha már fordult a baba hasról hátra, vagy vissza, mostanában elkezd majd a hasán kúszni előre (hátra lehet, hogy már ment). Néhány baba már fel tud ülni egyedül, de a legtöbbnek ilyenkor még kell egy kis segítség. Előfordulhat, hogy előbb fog üldögélni, mint kúszni, de az is lehet, hogy egyedül még nem tud felülni, viszont kiköveteli ezt a pózt és utána ott nagyon ügyesen megtartja magát, sőt élvezi, hogy mindent lát. Figyelj arra, hogy semmi esetre se erőltesd az ülést, ha babád még nem akarja azt.


A baba most már apró tárgyakat is képes megfogni, de a nagyobbak még könnyebben mennek. Érdekli, hogy a különböző tárgyak, játékok milyen hangokat adnak ki, ezért egyik kedves foglalatossága az lesz, hogy csapkodja a játékát az ágy rácsához, vagy a székéhez. A "kukucskálós" játékokat kezdi igazán élvezni.

 

Örömét és bánatát különböző, egymástól jól megkülönböztethető hangjaival jelzi.

Zenére, mondókra, énekre abbahagyja a sírást, elhallgat és figyel. Ha elmentek sétálni, akkor visszafelé már távolról felismeri a házat és örül neki, vagy ha még maradna a levegőn, akkor sírással fog reagálni. Előfordulhat, hogy az utcán, ha valaki idegen gügyögve közelít hozzá megijed és sírva fakad, ne aggódj, ez normális, még akkor is, ha korábban ilyen nem történt. Nyugtasd meg és mondd el neki, hogy te csak olyan helyre viszed és olyan emberek közé, akik jók és akiktől nem kell félni.

 

Alvás:

A baba alvásigénye ebben az időszakban megváltozik. Az éjszakai alvás 12 órára is nőhet, miközben nappal már csak lehet, hogy kétszer alszik és a nappali alvások összesen kb. 3 órát fognak kitenni.

 

Étkezés:
Bár 6 hónaposan a legtöbb gyerekorvos ajánlja a hozzátáplálás megkezdését, ha még nem történt meg; anyatejet (vagy tápszert) továbbra is kapnia kell a babának, legalább 1 éves koráig. (Sokan vannak, akik még tovább is - akár 2-3 éves korukig szoptatják gyermeküket - ezt mindenki maga döntse el, hogy szeretné-e.) Meg lehet ismertetni a babát a pohárral, kanállal. A baba üljön (akár az öledben, akár az ülőkéjében), miközben eszik, hogy nehogy félrenyeljen, és tanulja, hogy ülve szokás enni. Valószínűleg egyedül is akar majd próbálkozni az evéssel, csapkodhat, edényt dobálhat és szétmaszatolja az ételét. Légy türelmes és légy felkészülve! (Tegyél egy nagy nejlonterítőt a széke alá! Ne legyen a széke a fehér fal mellett! Legyen rajta előke, létezik olyan is, aminek hosszú az ujja!)

 

Fontos:
Most már mindenképp ideje, hogy otthonotok teljesen baba-biztos legyen. Amint a baba elkezd a földön közlekedni, mássz végig a lakásban négykézláb, és figyelj a következőkre:


Kis tárgyak, amiktől megfulladhat

Elektromos vezetékek, bármilyen madzag, drót, fonal

A konnektorok mind legyenek eltakarva, bedugaszolva!

A lépcsők végeinél legyen rács!

A fűtőtesthez ne férjen hozzá!