7. hónap

A gyermeked által felfedezendő világ napról-napra nő, az ő mozgékonysága egyre fokozódik, ezért most már fel kell készülnöd az aktív "munkára".Növekedés és fejlődés:

Súlygyarapodása tovább lassul, ebben a hónapban körülbelül 300-500 gramm között hízik gyermeked, de továbbra is tartja a kb. 2 centis növekedést.

 

Megtanulhat egyedül felülni, és megül minden segítség nélkül. Néha még felborulhat, de ez teljesen normális. Négykézlábra állhat és a hónap végére talán elkezd csúszni, majd mászni.

 

Nagyon szeret játszani fürdés közben, úgyhogy vigyél sok játékot a fürdőszobába! Kis törülközőt, szitát, mérőedénykét, labdát, vagy bármilyen vízálló, nem hegyes játékot (de a legérdekesebb mindig a színes, samponos és habfürdős flakon lesz, akár tele, akár üresen!).

 

A tárgyak megmarkolása majdnem tökéletes. Keresi a játékot, amit elejtett. Kezdi érteni, hogy viselkedésével befolyásolhatja a környezetét, ezért most már határozottabb, ha meg akar valamit szerezni. Tudatosan és pontosan markol, egyik kezéből a másikba teszi a tárgyakat, de előfordulhat, hogy a szájában kötnek ki ezek, így figyelj oda, hogy apró darabokból álló játék vagy tárgy ne kerülhessen a kezei ügyébe.

 

Továbbra is sokat hangicsál. Kezdi megérteni a "nem" szót a hanglejtésedből. Szókincse fejlődik, bár értelmes szavakat még nem tud mondani, de egyre több hang jelenik meg beszédében. Nevét már felismeri, és ha épp kedve tartja, akkor oda is figyel és akár „válaszol” is.


Szeret tapsolni, "olvasni", vagy bármilyen fényképet, képeslapot nézegetni.

 

Részese akar lenni minden társaságnak még akkor is, ha fél az idegenektől, mivel most már érdeklődik mindenki és minden iránt.


Étkezés:

Babád most már a saját kezével szeretne enni (adj neki babapiskótát, de ha már van foga, vigyázz, nehogy túl nagyot leharapjon!), de egy étkezési rendszert továbbra is be kell tartani. Fontos, hogy élvezze az étkezést, ezért, ha kiköpi az ételt, vagy látod, hogy már nem érdekli, tudd, hogy befejezte.

 

Alvás:
Ha nem alussza végig az éjszakát, az az egész család számára kellemetlen lehet. Már inkább csak szokásból ébred fel, semmint éhségből. Az egyik megoldás - ami sok szülőnek nehéz lehet -, hogy hagyod, hogy újra álomba sírja magát, anélkül, hogy bemennél hozzá. Egy jobb megoldás az, hogy bemész, simogatod, ringatod, de nem adsz neki inni. Remélhetőleg, hamarosan rájön, hogy nincs már miért felkelni az éjjel.Fontos:
Fürdetéskor csak a derekáig engedd a kádat (ülve), és soha ne hagyd egyedül a vízben! Még az a gyerek, aki már teljesen biztosan ül, is könnyen elcsúszik, felborul a vízben (egyébként még akkor is, ha egyfolytában fogod!). Ha borul, kapd el, mielőtt beütné a fejét, vagy az egész arca víz alá kerülne. Utána pedig nevetgélve, viccelődve ültesd újra le és játszatok tovább, így nem fog félni a borulás miatt a fürdéstől és még sírás sem lesz.

 

Biztosítsd a lakást - ha valamelyik szekrényt nem akarod, hogy kinyissa, gondoskodj róla, hogy ne tudja kinyitni! A sarkokra tegyél sarokvédőt, a konnektorba dugaszt.