Baba

Már pontosan kivehetőek a kéz- és lábujjak.  A babád szemhéja, fülei, felső ajka és - a hamarosan imádnivaló - orrának hegye elkezdenek formálódni. Hamarosan úszóhártyás ujjakat és lábujjakat fog növeszteni – melynek néhány hónapon belül tudatában leszel, amint a kisbabád elkezdi tornaóráit a hasadban. A baba apó szíve 4 határozott kamrára vált szét, és most már tényleg ketyeg – 150 ütem/perc sebességgel. Ez kétszer több,  mint a te nyugodt szíved üteme

 

Az embrió már másfél grammot nyom, és 1,2 centiméter hosszú a feje tetejétől a farkcsontig. A tizenkettedik hétig mindig ezt a méretet mérik. Rövidítése: CRL.

Érdemes tudni, hogy az egyes heteknél megadott CRL értékek a heti átlagot tükrözik. Ebben az időszakban ugyanis naponta körülbelül egy millimétert nő az embrió, s a hét elején mért érték hat-hét milliméterrel is kevesebb lehet a hét végén mértnél. Ezzel a héttel befejeződött az embrionális szakasz, véget ért a szervek formálódásának időszaka.

Anya

 

A két kimaradt vérzésed már szinte biztos jele a várandósságodnak. Az első orvosi vizsgálaton is túl lehetsz már, de ha nem akkor készülj fel, hogy ez alapos és kimerítő lesz. Erre azért van szükség, hogy az orvosok biztosak lehessenek abban, hogy minden rendben van veled és a babáddal is. Ezenkívül, végig kérdeznek majd a rokonság és a szűkebb család betegségeiről, valamint terhességekről. Előfordulhat, hogy hüvelykenetet is vesznek, de az biztos, hogy vér- és vizeletvizsgálatot is végeznek.

Első terhesség esetén ilyenkor még nem szokott nőni a pocak, de ha már többedik, akkor számíthatsz rá, hogy a korábbi várandósság során megnyúlt hasizmok miatt pici pocakod már lehet.

 

Egyre fontosabb a táplálkozásod, minél több vitamint és egészséges ételt egyél és csökkentsd a kávé mennyiségét és pihenj minél többet!