Baba

A kilencedik héttől már magzatról beszélünk, befejeződött az embrionális szakasz. Az ujjak már megkülönböztethetők egymástól. A csöppség mozogni is tud. Van már szeme és szemhéja, látszanak az apró fül kagylóvonalai. Immár két centis. A baba elkezd mozogni, de néhány hétig még nem fogod érezni. Megjelennek a mellbimbók és a hajhagymák A hasnyálmirigy, epehólyag és az ánusz is a helyükön vannak. A baba feje a teste méretének a fele, és a pici álla bele van gyűrődve a mellkasába. Az apró farkincája elkezd összezsugorodni, emberibb külsőt kölcsönözve így a babának, az eddigi kétéltű helyett. Ezen a héten kezdenek fejlődni a porcok és a csontok, kezd kialakulni a csontváza. Belei lassan visszahúzódnak a köldökzsinórból és elfoglalják helyüket a baba pocakjában. Meglepő lehet, de az első kortyokat már meg is issza a magzatvízből a babád.


Mostanáig minden baba egyformának látszik „ott lent”, ezen a héten azonban a baba elkezd női vagy férfi genitáliákat fejleszteni, de ez kívülről még mindig nem felismerhető. 

Ezen a héten már eléri a 13-17 mm hosszúságot, súlya pedig a 1.5 grammot.

Anya

Jelentkezz a körzeti védőnőnél. Aki szeretne genetikai vizsgálatokat végeztetni, bár vélhetően ezt az orvosod is jelezni fogja, így egyeztess velük erről. Az első genetikai vizsgálat a 12. héten lesz.

A várandósság egyik kedvező változása a megnövekedett mellek, melyek a párodat biztosan elkápráztatják, ám számodra okozhatnak fájdalmas pillanatokat. Figyelj oda, hogy kényelmes, pamut melltartót viselj, melynek a varrása sem zavar sehol. Fontos, hogy megfelelően tartson és alátámasszon. Érdemes néhány szoptatós melltartót már most beszerezned, melyek a szülést követően is praktikusak lesznek.

Amennyiben visszeresedésre hajlamos vagy, kerüld a hosszú álldogálásokat és ha van lehetőséged, polcold fel a lábad.

Ettől a héttől kezdve a babád iszik a magzatvízből, melyre nagy hatással van minden, amit eszel és iszol. Kerüld a túl fűszeres ételeket, a csípőset és mindazt, amit nem szívesen adnál pocaklakódnak.