9. hónap

Talán úgy tűnhet, mintha most lassabban fejlődne a babád, mint eddig, de az időt most főleg az eddig tanultak tökéletesítésére használja.

 

Növekedés és fejlődés:

Ha a babád már kúszik-mászik, lehet, hogy megpróbálja a fiókokat kihúzni, felmászni székekre, dobozokra. Lehet, hogy sikerül is felmásznia valahova, ahonnan nem tud lejönni, ezért mindig legyél ott, és tedd olyan biztonságossá a lakást, amennyire csak lehet! Ideje, hogy elvidd játszóházba, gyerekek közé, de vigyázz, a nagyobb gyerekek nehogy fellökjék, "eltapossák"! Játszótérre még csak hintázni, lovacskázni menjetek, mert a homokban sok baktérium és "miegyéb", ki tudja, mik lehetnek.

Játéka és kézügyessége hónapról hónapra fejlődik. Már gond nélkül fog meg morzsányi dolgokat, a tárgyakat leteszi, nem eldobja. Egyik legkedvesebb játéka, hogy a megmarkolt tárgyat teljes erőből csapkodja az asztalhoz, vagy egymáshoz, hogy minél nagyobb zajt csapjon.

 

A "nem", "ne" szavakat ne használd túl sokat, mert egy idő után hiába fogod mondani. Próbáld meg különböző módokon elmondani, "elmagyarázni" neki, ha valamit nem szabad. Tegyél javaslatokat neki, hogy mit és hogy csináljon. Például mondd neki el, hogyha erősen csapkodja az autóját vagy a babáját a földhöz, akkor az egyrészt fáj neki, másrészt el fog törni és akkor nem fog tudni vele játszani. Vagy mutasd meg neki, hogy mivel hogy lehet játszani, de ne vedd ki a kezéből, hanem  egy másik autót vagy babát fogj meg és kezdj el úgy játszani vele, amit tőle is elvársz.

 

Gondolj arra, hogy ő még nem a szavakból fog tanulni, hanem másolja a viselkedést, a cselekedeteidet. Ha azt szeretnéd, hogy ülve egyen, akkor te is ülve egyél. Ha azt szeretnéd, hogy rendet csináljon, te is tarts rendet és segíts neki is rendet csinálni, ne helyette, hanem vele együtt. Azt fogod visszakapni az ő viselkedésében és reakcióiban, amit tőled lát, mert téged utánoz le.


A bújócska még mindig az egyik kedvenc, de imádja, ha csiklandozod, tapsoltok együtt, vagy tornyot építesz a játékaiból. A toronyépítés lényege, hogy lerombolja azt. Nagyokat fog nevetni rajta és kéri, hogy építsd újra. Amikor ledöntötte, mondd neki, hogy ledőlt és minden ilyen esetben újra és újra mondd, ezzel hamarosan megtanulja, hogy mit is jelent a ledőlt szó. Mostantól minden szavadra figyelj, mert ezt is tőled fogja tanulni. J


Ha megdicséred valamiért, vagy megtapsolod, lehet, hogy többször megismétli egymás után, amit csinált. Ilyenkor megdicsérheted újra és újra.

 

Vannak már kedvenc játékai, amivel egyedül is eljátszik, de szereti, ha mellette ülsz közben. Lehet, nem igényli, hogy játssz te is, de a jelenléted fontos.


Egyszerű utasításokat követ, pl. Nézd! Gyere!

 

Étkezés:
Babád hirtelen elveszítheti érdeklődését a cici, vagy a cumisüveg iránt, ahogy rájön, hogy te mindig mást eszel, mint ő. Lassan, hetenként egy új ízt kipróbálhattok. Azért csak egyesével, hogy ha allergiás lenne valamire, tudni lehessen, mi az. Tejterméket csak 1 éves korától kezdj adni neki, a tehéntej korábban allergiát válthat ki. A pépek, főzelékek mellett, adhatsz neki babapiskótát majszolni, zsemlét. De ha már alul-felül foga van, vigyázz, nehogy túl nagy falatot harapjon le.

De ha el is kezdesz adni neki mást is, az anyatej maradjon meg mindenképp még fő táplálékforrásnak, ha van! A gyümölcslé elkezdésével együtt meg lehet ismertetni a pohárral. De nem kell sürgetni, pohárból inni valószínűleg csak 1 éves kora körül fog egyedül, és még akkor is sokszor mellémegy majd.


Biztonság:
A lépcsők végeihez tegyél rácsot, ha még nincs!

Tanítsd meg a babának a "forró" szót minél előbb! Mutasd neki a kezed gyors elhúzásával, és mondd közben, hogy "forró!"