2. hónap

A második hónap folyamán kezd beállni a családi rutin. A napirendetek egymáshoz igazodik. Babád kilépett az újszülött korból. Rengeteg mindent tanul és tapasztal. Élvezd, hogy minden nap megjelenik valami új az életében, amit addig még nem csinált. Ne sürgesd az időt, mert így is gyorsan eljön majd a diplomaosztója, most élvezd, ahogy már felismeri a hangodat, ahogy követi a tárgyakat és próbálja megtartani a fejét, amikor hason van.

 

Növekedés és fejlődés:

Várhatóan a második hónap folyamán újabb 3 centivel lesz hosszabb gyermeked és kb. 1 kilót fog hízni, de a babák fejlődése nagy különbségeket mutat. Így ne aggódj, ha a babád nem a könyv szerinti számokat mutatja, de jókedvű, boldog és kiegyensúlyozott. A védőnő és az orvos továbbra is csak egy telefonhívásra van tőled, ha valami mégis aggodalommal tölt el babád fejlődése kapcsán.

 

A baba mozgása már nem olyan görcsös és hirtelen, a fejlődő idegrendszernek köszönhetően. A rugdalózással, kapálózással jól fejlődnek az izmai. A fejecskéje még ingadozik kicsit, de már a nyakizmok is erősödnek. Folyamatosan próbálja fejét és mellkasát felemelni, ha hasra teszed. Soha ne becsüld alá a bébi képességeit, egy hirtelen reflex, vagy egy kis mozdulat is veszélybe hozhatja őt. Soha ne hagyd a babát egyedül, olyan helyen, ahonnan leeshet, még akkor se, ha csak a szoba másik pontjára mennél!


Most már képes az arca előtt mozgatott játékokat, tárgyakat követni a szemével, érdemes venni egy zenélő, forgó, ágy fölé lógatható, színes játékot - imádni fogja. A szopizás az egyik legélvezetesebb foglalatosság a babának - a kezed, az ujjad, vagy bármi, amit elér, a szájában fog kikötni, ezért mindig legyen tiszta a kezed, és kérd meg a látogatókat is, hogy mossanak kezet (amint belépnek a lakásba, mert nem tudni, mikor kapja el a baba őket)! Babád keze állandó mozgásban van - most lehet venni egy biztonságos, az ágy rácsára rögzíthető játékot, amihez ha hozzáér, mozog, vagy hangot ad. Így könnyen megtanulja, hogy a környezetét befolyásolni tudja.


Egy gyerek már ebben a korban nagyon kíváncsi - beültetheted egy hordozható ülésbe, és magaddal viheted a lakás minden pontjára, amíg a dolgodat csinálod. Most már érdemes a papának is foglalkozni, játszani a babával.

 

Felismeri, hogy van hangja és egyre többet gagyog és beszél! Tetszik neki új tudománya és ezzel szeretne téged is minél többször elkápráztatni. Most már nem csak a sírás és a tudatos mosolyból tudod, hogy milyen kedve is van gyermekednek, hanem hangjával is tudja érzékeltetni hangulatát

 

Követi a tárgyakat egyik oldalról a másikra. Hosszasan figyel egy-egy tárgyat. Véletlenül megragad dolgokat és tartja azokat pár másodpercig. Nézegeti a kezét. Bizonyos arcokat/hangokat jobban kedvel, mint másokat. Élvezi a játékot, megörül bizonyos tárgyaknak (a játékainak). Fejét a hang irányába fordítja, és ha közeledsz hozzá már mosolyog is.


Tanulás játék közben:

Díszítsd ki a baba szobáját, vagy szobasarkát színes képekkel, tükörrel, lógass fel színes, mozgó figurákat, amiket nézegethet. Ha simogatod az arcát, megpróbálja bekapni az ujjadat. Élvezi az érintésedet és ámulattal nézegeti az arcodat. Énekelj neki lágyan, csattogj a nyelveddel, ismételd az ő hangjait! Rázz csörgőt a feje fölött és mozgasd ide-oda. Ha a baba követi azt, dicsérd meg! Hagyd, hogy a kicsi felfedezzen különböző anyagokat (a hajad, kendőcskét, a pulcsidat), közben egyfolytában beszélj hozzá, meséld el, mivel játszotok. Hajolj közel az arcához, forgasd a fejed jobbra-balra, nevess rá, hunyd be - nyisd ki a szemed. Nagyon fog neki tetszeni, és ha abbahagyod, látni fogod az arcán, hogy alig várja, hogy folytasd.


Étkezés:
A 2 hónapos babának még mindig anyatejet (vagy tápszert) kell ennie. A karodban fekvő, hozzád simuló, szopizó baba így tanulja meg, hogy te mindig ott vagy, ha neki szüksége van rád.

Alvás:
Remélhetőleg, most már többet van ébren nappal, és kevesebbet éjszaka. Ha a babád keveri az éjt a nappallal, megoldásra van szükséged. Ha 4-5 órát alszik nappal, ébreszd fel (ezt olyankor jó tenni, amikor nem mélyen alszik - mozog a szeme). Az utolsó nappali étkezés közvetlenül az esti lefekvés előtt legyen. Éjszaka rövid ideig szopizzon csak a baba, aztán remélhetőleg vissza is alszik. A tápszerrel etetett baba éjjel csak egyszer kapjon enni. Ha külön szobája lesz a babának, 2 hónaposan érdemes beköltöztetni oda.

 

Orvosi ellenőrzés:

A gyermekorvosi ellenőrzésen az előző hónaphoz hasonló rutinvizsgálatokat végzik majd el.

 

Kötelező oltás:

DTPa (védőoltás diftéria (torokgyík), tetanusz (merevgörcs) és pertussis (szamárköhögés) ellen) + IPV (a járványos gyermekbénulás ellen) + HIB oltást (gennyes agyhártyagyulladás).