Kötelező és ajánlott védőoltások

Gyermek kora

0-4 hetes korban:

2 hónapos korban:

3 hónapos korban:

4 hónapos korban:

13 hónapos korban

15 hónapos korban:

18 hónapos korban:

6 évesen:

11 évesen:

14 évesen:

Kötelező védőoltások

BCG oltás (még a kórházban beadják)

DTPa+IPV+HIB + PCV-13

DTPa+IPV+HIB

DTPa+IPV+HIB + PCV-13

Bárányhimlő

MMR + PCV-13

DTPa-IPV- HIB

DTPa+IPV

DTPa; MMR revakcináció

Hepatitis B

Rövidítések magyarázata

BCG: Tuberkulózis elleni védőoltás
DTPa: Torokgyík, merevgörcs ( tetanusz), szamárköhögés elleni védőoltás
Hib: Haemophilus influensae (baktérium neve) okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás
IPV: Gyermekbénulás elleni védőoltás
PCV: Pneumococcus ( baktérium neve ) okozta agyhártyagyulladás elleni
védőoltás
MMR: Kanyaró, mumps, rózsahimlő elleni védőoltás
dTap: Torokgyík , tetanus, szamárköhögés elleni emlékeztető oltás

Ajánlott védőoltások:

Meningococcus Neisseria (a kórokozó neve) okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás. A betegség cseppfertőzéssel terjed, és néhány esetben nem agyhártyagyulladást, hanem sokszor órák alatt halálhoz vezető meningococcaemiát, szepszist okoz. A nem konjugált védőoltást két éven felülieknek javasolják, és elsősorban gyermekeknek, közösségben élő fiataloknak, és valamilyen okból csökkent immunitással rendelkezők számára ajánlják. A konjugált vakcina már 2 hónapos kortól adható, amely azért fontos, mert a legtöbb megbetegedés 1 éves kor alatt fordul elő. A vakcinák nem adnak élethossziglani védelmet, 5-10 év eltelte után nem számíthatunk védettségre.

A kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltás:
A beteg kullancsok 2 fajta betegséget okoznak. Az egyik a Lyme-kór, amely tartós antibiotikum kezeléssel gyógyítható. A másik betegség a kullancs okozta agyvelőgyulladás, amely ellen 2 fajta védőoltás áll rendelkezésre. Az oltásokat a kullancsok tavaszi aktivitása előtt, lehetőleg télen kell elvégezni. Az alapimmunizálás 3 oltásból áll. Az 1. oltást követő 1-3 hónap múlva kell beadni a 2. oltást és az ezt követő 9-12 hónap múlva a 3. oltást.

Rotavírus

A többféle rotavírus törzs főleg csecsemőkben, kisgyermekekben okoz lázzal, hányással, vizes hasmenéssel járó megbetegedést. Hazánkban a rotavírus okozta halál nem igen fordul elő, de súlyos kiszáradás miatti kórházi felvétel annál inkább. A vakcinák élő, gyengített vírust tartalmaznak, melyek szájon át adhatók. A védőoltást a készítménytől függően 2, ill. 3 alkalommal 2 hónapos időközzel kell adni, és az első dózis már 6 hetes korban adható. A teljes immunizálás után a védettség csaknem 100 %-os.