Jön az első hőhullám

A mai előre jelzés szerint, jön az első hőhullám. Sosem lehet elégszer ismételni, így írunk mi is arról, hogy milyen veszélyekkel járhat a nagy nyári meleg.

A nyári nagy melegben fokozottan figyelned kell gyermekedre. Ő még kicsi és gyakran belefeledkezve játszik a homokozóban, vagy motorozik az udvaron. Rendszeresen kínáld meg innivalóval, adj rá sapkát és kend be a bőrét napvédő krémmel.

Megelőzheted a bajt, ha nyáron 11 és 15 óra között nem viszed őt napra, vagy ha mégis ott van, akkor vízzel folyamatosan hűtöd a fejét, testét és figyelsz arra, hogy igyon eleget.

Előfordulhat, hogy ennek ellenére, leég a bőre vagy akár napszúrást, vagy rosszabb esetben hőgutát kap.

A napszúrás lázzal, fejfájással, bágyadtsággal, hányingerrel jár, a hőguta ugyanezen tüneteket produkálja, csak sokkal erősebb formában és még akár eszméletvesztéssel is járhat. Ez utóbbi esetben, mindenképp hívd a mentőt, mert lehet, hogy gyermeked kórházi ellátásra szorul.

Mindkét esetben fontos teendő, hogy gyermekedet vidd hűvös helyre, hideg vízzel hűtsd le, fektesd le, hogy pihenjen és próbáld minél több vízzel, vagy izotóniás itallal (gyógyszertárban kapható por alakú kiszerelésben) itatni. Semmiképpen se hagyd magára, figyeld, hogyan változik az állapota.

Általában kisebb problémát okoz, ha leégett a bőre, ami akkor is előfordulhat, ha használtál napvédő krémet. Vidd a gyerkőcöt árnyékba, adj neki innivalót és kend be a bőrét napozás utáni krémmel, de kizárólag csak ilyen krémmel, ami hűsít és nyugtat. Óvd a napfénytől, addig, amíg a bőre meg nem gyógyul.

Kedvencek
Mostanság
Régiek
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square