A babahordozás alapszabálya...

A ClevaMama jóvoltából megosztjuk Veletek, hogy mi is az, amitől egy hordozó megkaphatja az "egészséges-csípő" védjegyet a Nemzetközi Csípődiszplázia Intézettől és mi az az alapszabály, amit a hordozás során be kell tartani, valamint hogy milyen bajt okozhat, ha rosszul csináljuk.

A legegészségesebb testhelyzet a baba számára, ha combjai oldalra megtámasztva szétterülnek, miközben a csípő és a térd hajlítva van. Ezt a testhelyzetet béka vagy zsoké pozíciónak nevezik. Ezt a pózt kell a babának felvennie hordozás során. Az alábbi rajzokon, jól látszódik a különbség.

A bal oldalon a comb nem támasztja alá a térdízületet. A csípőízületre gyakorolt erők hozzájárulhatnak a csípődiszplázia (csípőficam) kialakulásához.

A jobb oldalon a combok alátámasztják a térdízületet. A csípőízületre ható erők minimálisak, mivel a lábak oldalra széttártak, alátámasztottak és a csípő stabilabb helyzetben van.

Gyakori kérdések és válaszok Mi a csípődiszplázia (csípőfi cam) és milyen gyakori? A csípődiszplázia orvosi kifejezés, a csípőízület instabilitása vagy lazasága. Ez évente több ezer gyermeket érint, és az enyhe instabilitástól a teljes diszlokációig terjed. Minden hat csecsemő közül egynek enyhe mértékű csípő-instabilitása van, ezer esetből 2-3-nak kezelésre is szüksége van. A csípő diszplázia nem egy “születési hiba”, mert semmi sem hiányzik. Ez a lazaság azért van, mert az anyai hormonok segítik, hogy a baba izületei lazák legyenek, és ne sérüljenek a szülésnél. A szülés alatt is ellazulhat, megnyúlhat a csípő. Szerencsére a legtöbb laza csípő természetes módon megszilárdul és megfelelően fejlődik. A megelőzés és a korai diagnózis az egyszerű kezelés alapja, még mielőtt a csípő elcsúszik vagy rossz helyzetben rögzül.

Mi okozza a csípődiszpláziát?

  • A leggyakoribb oka a születéskor kialakuló laza csípő, ami a normál hormonok miatt történik, mert ezek segítik ellazítani az ízületi szalagokat, hogy megkönnyítsék a szülést.

  • Hajlamosító tényezők: az elsőszülött babáknál (nincs elég hely), lányoknál (lazább ízületek), az örökletesség, a farfekvéses szülés, amely megnyújtja a csípőt.

  • Ha a család egyik tagjának csípődiszpláziája van, a kezelésre szoruló előfordulási esély 5-10% a későbbi gyermekeinél (20-ból 1-2).

Milyen gyakori a csípődiszplázia? Enyhe csípő-instabilitás nagyon gyakori az újszülötteknél, a tanulmányok szerint hat csecsemőből egynél (15%). A csípődiszplázia vagy diszlokáció kockázata az élet első néhány hónapjában a legnagyobb. A kezelésre szoruló csípődiszplázia ezer gyermekből kb. 2-3-at érint. A csípődiszplázia körülbelül négyszer gyakoribb a lányoknál, mint a fiúknál. Farfekvéssel világra jött babák nagyobb valószínűséggel mutatnak csípő-instabilitást, mint a koponyavégű fekvéssel születettek.

Történt valami a terhességem alatt vagy a szülés során, ami miatt kialakult a csípődiszplázia? Nem. A terhesség vagy a szülés során nincs különösebb óvintézkedés, amely megakadályozta volna a csípődiszplázia kialakulását.

A csípődiszplázia diagnosztizálható a megszületés előtt? Nem. A várandósság alatt nincsenek diagnosztikai tesztek, melyek előre jelezhetnék a csípődiszpláziát. Ez egy állapot, amellyel megszületünk, de születés után is kialakulhat.

Mi történik, ha nem kezelik a csípődiszpláziát? Ha a kezelés a gyermek 2 éves kora utánra csúszik, a csípő deformitása fájdalmas csípőhöz, kacsázó járáshoz, sántításhoz és izomsorvadáshoz vezethet. Amikor nem kezelik egyáltalán, csontritkulás és más csípő-deformitások is kialakulhatnak már fiatal felnőttkorban.

Kedvencek
Mostanság
Régiek
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square