Szülés utáni betét

A kórházba minden kismamának vinnie kell egészségügyi betétet, a szülés utáni váladék felfogására. Pár évvel ezelőtt még sima vattát tekertek gézbe és ezt szinte minden kórház biztosította a szülés után. Ma már a kórházak nem tudnak ilyet biztosítani, és már létezik sokkal kényelmesebb, komfortosabb megoldás. A vatta gyorsan átázott, átfolyt a hálóingen is, a gézbe pedig beakadt a gátseb.


A szülés utáni váladékozás nem hasonlítható a menstruáláshoz, annál sokkal erősebb és darabosabb állagú váladékozásról van szó. Mini, rövid, vékonyka intimbetétekkel és más célokra készült egészségügyi betétekkel nem ajánlott kísérletezni, mert csak bosszúságot okozunk magunknak.


Közvetlenül a szülés utáni két órában erős, darabos váladékozásra kell számítani, főleg normál hüvelyi szülés esetén. Akár 6-8 betétre is szükség lehet ebben a két órában! A váladék darabosabb és nagy része 2-4 nap alatt távozik.


Higiéniai okokból naponta 4-5 betétet cseréljen, nehogy a gátseb elfertőződjön. Kb. 30 db betét lefedi a kórházban töltött napok igényét (általában 3 nap), valamint az első otthon töltött éjszakákat, amikor még szükség lehet a speciális betétre. A Chicco szülés utáni betét speciálisan a véralvadék, szövettörmelék, méhseb váladék felfogására készült.

  • a gátvarrat nem akad bele a nem-szőtt anyagú felületnek köszönhetően

  • nem csúszik el a betét, mert kellően hosszú

  • nem folyik túl a váladék, nem hagy foltot a hálóingen, mert a betét kellően hosszú

  • a felső vattaréteg megőrzi a váladék eredeti színét, szagát, állagát, és ez fertőzés esetén fontos információt ad az orvosnak!

  • az abszorbens golyók megkötik a lefelé áramló váladékot a vattaréteg alatt, nem ázik át