Napoztatás, napszúrás, leégés, ajánlott napvédő krémek

Hamarosan itt a nyár, a kicsiket akik még nem voltak szinte soha napon, mert ősszel, télen születtek, már most el lehet kezdeni hozzászoktatni a naphoz, de odafigyelve a fokozatosságra és bőrüknek védelmére


A nyári nagy melegben fokozottan figyelned kell gyermekedre. Ő még kicsi és gyakran belefeledkezve játszik a homokozóban, vagy motorozik az udvaron. Rendszeresen kínáld meg innivalóval, adj rá sapkát és kend be a bőrét napvédő krémmel.


Megelőzheted a bajt, ha nyáron 11 és 15 óra között nem viszed őt napra, vagy ha mégis ott van, akkor vízzel folyamatosan hűtöd a fejét, testét és figyelsz arra, hogy igyon eleget.

Előfordulhat, hogy ennek ellenére, leég a bőre vagy akár napszúrást, vagy rosszabb esetben hőgutát kap.


6 hónapos kor alatt ajánlott a kora délelőtti és a késő délutáni órákban „napoztatni” a babát. Ebben a korban ajánlott a fokozatosság. Először csak 1-2 percet legyen a teljes teste a napon, vagy óvatosabbak akár csak egy-egy testrésszel is kezdhetik a „napoztatást”. 15 percnél többet ebben a korban nem ajánlott a tűző napon lenni, mert a picik bőre nagyon érzékeny és kárt okozhatunk a bőrének. Minden esetben jó minőségű, megfelelő összetevőkből álló magas faktorszámú napvédő krémet használjunk a bőrén. Vannak kimondottan gyermekeknek gyártott krémek, részesítsük ezt előnyben.


Honnan tudod, hogy baj van? Esetleg napszúrást kapott? Mi a teendőd?

A napszúrás lázzal, fejfájással, bágyadtsággal, hányingerrel jár, a hőguta ugyanezen tüneteket produkálja, csak sokkal erősebb formában és még akár eszméletvesztéssel is járhat. Ez utóbbi esetben, mindenképp hívd a mentőt, mert lehet, hogy gyermeked kórházi ellátásra szorul.

Mindkét esetben fontos teendő, hogy gyermekedet vidd hűvös helyre, hideg vízzel hűtsd le, fektesd le, hogy pihenjen és próbáld minél több vízzel, vagy izotóniás itallal (gyógyszertárban kapható por alakú kiszerelésben). Semmiképpen se hagyd magára, figyeld, hogyan változik az állapota.


Ezt tedd, ha leégett a napon gyermeked bőre

Általában kisebb problémát okoz, ha leégett a bőre, ami akkor is előfordulhat, ha használtál napvédő krémet. Vidd a gyerkőcöt árnyékba, adj neki innivalót és kend be a bőrét napozás utáni krémmel, de kizárólag csak ilyen krémmel, ami hűsít és nyugtat. Óvd a napfénytől, addig, amíg a bőre meg nem gyógyul.


Ajánlott napvédő krémeket itt találsz: https://www.otthonkell.hu/napvedokrem

Kedvencek
Mostanság
Régiek
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square