Ne legyél szenya (csomagolj öko-módon)!

Szenya, szenyó, szendó, rakott kenyér, emeletes kenyér, töltött zsemle, bélelt kenyér. Tovább is van, mondjam még? Nem kell, ugye? Mindenki ismeri az iskolába vagy munkába indulás előtt összedobott hideg ebédet: a szendvicset.

Az már más kérdés, hogy kinek mit jelent ennek kivitelezése: valakinek vajkrém nélkül elképzelhetetlen, másoknak salátalevél vagy sajtszelet nélkül nem az igazi. Akadnak, akik csak egy szelet párizsit dobnak bele, míg olyanok is, akik egy jó tenyérnyi rántott hússal szeretik.

Egy gondos szülő szinte biztos, hogy nem bízza a véletlenre, és kevésbé szereti, ha a büfében kapható fehér-lisztes-párizsis olcsó-és-jó (?) megoldást választja a gyermeke. Inkább korán kel, és összeválogatja azokat, amiket a csemete valóban szeret: főtt tojás, sonka, teljes kiőrlésű buciban, uborka vagy paradicsomkarikával, meg egy gondolatnyi majonézzel. Ha még tudatosabban figyel az uzsonna összeállításakor, akkor nem csak az összetevőket, hanem a szendvics – és ételcsomagoló anyagokat is átgondolja.

Ha gyakran eszel szendvicset, vagy minden nap csomagolsz az iskolásodnak tízórait, uzsonnát, akkor te minden nap használsz valamilyen csomagolást. Az étel azért csomagoljuk, hogy ne szennyeződjön, illetve az étel ne piszkolja össze a többi dolgot a táskában vagy amiben szállítod az ételt.

Valóban ennyire káros az egyszer használatos szendvicscsomagoló?

Bármi jobb, mint az alufólia vagy a folpack! (igen, még a műanyag doboz is). Váltsd ki az egyszer használatos csomagolóanyagokat, légyszi! Mondj búcsút az egyszer használatos csomagolóknak és kezdj egy felelősen tenni a a környezetedért. Nem is hinnéd, hogy egyetlen apró tudatos eszközhasználat milyen hatással lehet a családi költségvetésre, a kevesebb hulladéktermelés már csak hab a tortán.