Babakelengye - miből, mennyit, miért

October 17, 2018

Az első 12 hétben sokan még el se mondják, hogy babát várnak és a tapasztalatok szerint eddig nem is kezd el senki vásárolni, de utána jön a döbbenet, hogy mi minden kell, főleg, ha első babáról van szó. Igyekszünk első körben nagyobb vonalak mentén végig járni, hogy mire kell odafigyelni, de a végén kézzel fogható dolgot is kínálunk minden babát váró anyuka számára. :)

 

 

1. Csoportosítsd a kelengyéket

- babaruha

- babaszoba és egyéb felszerelések

- szoptatáshoz, etetéshez szükséges dolgok

- tisztálkodáshoz

- kórházi kelengye baba-mama

 

2. Babaruha

Fontos, hogy ne vegyél túl sok legkisebb méretet, mert a babák hihetetlen gyorsan nőnek, ráadásul a vizsgálatok alatt akár jó néhány centivel is elmérhetik a picit és lehet, hogy egyből nagyobb ruhák kellenek. Fontos, hogy minden babaruhát, még a vadonatújat is mosd ki és vasald ki babaruhákhoz való mosószerrel és öblítővel. Ne felnőtteknek való sensitive-t használj!

 

3. Babaszoba és egyéb felszerelések

A babaszoba berendezése vélhetően már akkor kialakult a fejedben, amikor megtudtad, hogy a pici megfogant. Nem egyszerű kiválasztani, hogy miből és mit vegyél. A kiságynál sokat spórolhatsz, ha olyat veszel, ami egészen a suliig jó lesz, azaz a kombi ágyakat, amik legalább 140 centi hosszúak. Pelenkázóból kapsz olyat is, aminek a pelenkázó része leszedhető és később sima szekrényként fogod tudni használni. A fürdetéshez a kád, kádállvány kiválasztása nagyban függ attól, hogy hol is fogjátok fürdetni a kicsit.

Mivel a szoba berendezése évekre meghatározó, így beszéljetek róla sokat, kérd ki más anyukák véleményét, hogy ők hogyan csinálták, miken változtattak volna, tanulj mások hibáiból és utána kezdj el gondolkozni a színeken :)

 

 

4. Szoptatáshoz, etetéshez szükséges dolgok

Természetesen a legjobb dolog, ha arra készülsz, hogy a picit szoptatni fogod, így cumisüveg és társai nem fognak kelleni, de nem árt, ha biztonság kedvéért azért ezekből is beszerzel egyet-kettőt. Annak ellenére, hogy azt gondolnánk, hogy ha szoptatsz, akkor nem is kell hozzá semmi, hát nem így van. A tejci folyhat, amikor épp nem etetsz, ehhez kell betét, a ciciben maradt tejet, le kell fejni, amivel fejsz, azt sterilizálni illik, a baba kiharaphatja a bimbót, azt kenni kell és még sorolhatnánk, hogy mi minden jöhet szóba. Tápszeres babáknál pedig sok-sok minden kell. 

 

5. Tisztálkodáshoz

Sokan ódzkodnak a gyógyszertári termékektől és inkább más megoldást választanának. Szerencsére erre ma már van lehetőség, mert egyre több gyártó készít már olyan fürdetőket, olajakat, amik már 0+ jelöléssel vannak ellátva és valóban alkalmazható újszülötteknél, legyen szó popsikrémről, vagy fürdetőről. 

 

6. Kórházi kelengye baba-mama

Ez lényegében az, amit a táskába kell betenned, amit viszel majd magaddal a kórházba. Először kérdezd meg, hogy a szülészet, ahova menni fogtok a nagynapon, mit ad? Sok helyen a pelenkát, popsikrémet, törlőkendőt is Neked kell bevinni. Emellett a Neked szükséges dolgokat is gondold jól végig. A szülés utáni betét, valóban szülés utáni betét legyen, ne egy éjszakai betét, mert azt nem arra találták ki. Ne a kedvenc hálóingedet pakold be a szüléshez és a kórházi napokra, mert érhetnek meglepetések a szervezeted tisztulása során ;-) A baba számára a ruhákat, amiben haza fogjátok vinni, elegendő ha majd apa behozza, ráadásul szeszélyes időjárásban lehet, hogy a szülés és a haza hozatal között 10-20 fok különbség is lesz.

 

 

 

7. Beszélj a család többi tagjával

A szükséges dolgokról kezdj el beszélgetni a család többi tagjával is, mert lehet, hogy rokonoknál, barátoknál vannak olyan felszerelések, amiket kölcsön tudnak adni, amiket így nem kell megvenni.

 

8. Cukiság faktor

A cukiságfaktor úgyis képbe fog jönni, mikor bemész egy bababoltba és meglátod az első bodyt, alvóst és egyéb dolgokat. Persze, hogy venni fogsz egy-két új dolgot még akkor is, ha egy jó adag ruhát fogsz kapni. 

 

9. Minőség

Figyelj oda, hogy lehetőség szerint az első napokban, hetekben minden olyan, ami a bababőrével érintkezik, minőségi termék legyen. Tudjuk, hogy ezek drágábbak, de fontos, hogy csak olyan dolgok érintkezzen a bőrével, ami nem allergizál, ami megfelelő összetevőkből van, legyen szó, popsikrém, fürdető, pelenka, vagy bármi egyéb. Minden, ami a bababőréhez ér, az fel is szívódik a szervezetébe....ezt feltétlenül tartsd szemelőtt

 

10. és a kelengyelista

Töltsd le az általunk összeírt listát, nyomtasd ki, módosítsd ha szükséges és használd egészséggel...

 

KELENGYELISTA LETÖLTÉSE....

 

Boldog babavárást kívánunk...

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Kedvencek

Naptej babáknak, gyerekeknek

June 7, 2017

1/1
Please reload

Mostanság