Babakelengye - miből, mennyit, miért

Az első 12 hétben sokan még el se mondják, hogy babát várnak és a tapasztalatok szerint eddig nem is kezd el senki vásárolni, de utána jön a döbbenet, hogy mi minden kell, főleg, ha első babáról van szó. Igyekszünk első körben nagyobb vonalak mentén végig járni, hogy mire kell odafigyelni, de a végén kézzel fogható dolgot is kínálunk minden babát váró anyuka számára. :)


1. Csoportosítsd a kelengyéket

- babaruha

- babaszoba és egyéb felszerelések

- szoptatáshoz, etetéshez szükséges dolgok

- tisztálkodáshoz

- kórházi kelengye baba-mama


2. Babaruha

Fontos, hogy ne vegyél túl sok legkisebb méretet, mert a babák hihetetlen gyorsan nőnek, ráadásul a vizsgálatok alatt akár jó néhány centivel is elmérhetik a picit és lehet, hogy egyből nagyobb ruhák kellenek. Fontos, hogy minden babaruhát, még a vadonatújat is mosd ki és vasald ki babaruhákhoz való mosószerrel és öblítővel. Ne felnőtteknek való sensitive-t használj!


3. Babaszoba és egyéb felszerelések

A babaszoba berendezése vélhetően már akkor kialakult a fejedben, amikor megtudtad, hogy a pici megfogant. Nem egyszerű kiválasztani, hogy miből és mit vegyél. A kiságynál sokat spórolhatsz, ha olyat veszel, ami egészen a suliig jó lesz, azaz a kombi ágyakat, amik legalább 140 centi hosszúak. Pelenkázóból kapsz olyat is, aminek a pelenkázó része leszedhető és később sima szekrényként fogod tudni használni. A fürdetéshez a kád, kádállvány kiválasztása nagyban függ attól, hogy hol is fogjátok fürdetni a kicsit.

Mivel a szoba berendezése évekre meghatározó, így beszéljetek róla sokat, kérd ki más anyukák véleményét, hogy ők hogyan csinálták, miken változtattak volna, tanulj mások hibáiból és utána kezdj el gondolkozni a színeken :)4. Szoptatáshoz, etetéshez szükséges dolgok

Természetesen a legjobb dolog, ha arra készülsz, hogy a picit szoptatni fogod, így cumisüveg és társai nem fognak kelleni, de nem árt, ha biztonság kedvéért azért ezekből is beszerzel egyet-kettőt. Annak ellenére, hogy azt gondolnánk, hogy ha szoptatsz, akkor nem is kell hozzá semmi, hát nem így van. A tejci folyhat, amikor épp nem etetsz, ehhez kell betét, a ciciben maradt tejet, le kell fejni, amivel fejsz, azt sterilizálni illik, a baba kiharaphatja a bimbót, azt kenni kell és még sorolhatnánk, hogy mi minden jöhet szóba. Tápszeres babáknál pedig sok-sok minden kell.


5. Tisztálkodáshoz

Sokan ódzkodnak a gyógyszertári termékektől és inkább más megoldást választanának. Szerencsére erre ma már van lehetőség, mert egyre több gyártó készít már olyan fürdetőket, olajakat, amik már 0+ jelöléssel vannak ellátva és valóban alkalmazható újszülötteknél, legyen szó popsikrémről, vagy fürdetőről.


6. Kórházi kelengye baba-mama

Ez lényegében az, amit a táskába kell betenned, amit viszel majd magaddal a kórházba. Először kérdezd meg, hogy a szülészet, ahova menni fogtok a nagynapon, mit ad? Sok helyen a pelenkát, popsikrémet, törlőkendőt is Neked kell bevinni. Emellett a Neked szükséges dolgokat is gondold jól végig. A szülés utáni betét, valóban szülés utáni betét legyen, ne egy éjszakai betét, mert azt nem arra találták ki. Ne a kedvenc hálóingedet pakold be a szüléshez és a kórházi napokra, mert érhetnek meglepetések a szervezeted tisztulása során ;-) A baba számára a ruhákat, amiben haza fogjátok vinni, elegendő ha majd apa behozza, ráadásul szeszélyes időjárásban lehet, hogy a szülés és a haza hozatal között 10-20 fok különbség is lesz.
7. Beszélj a család többi tagjával

A szükséges dolgokról kezdj el beszélgetni a család többi tagjával is, mert lehet, hogy rokonoknál, barátoknál vannak olyan felszerelések, amiket kölcsön tudnak adni, amiket így nem kell megvenni.


8. Cukiság faktor

A cukiságfaktor úgyis képbe fog jönni, mikor bemész egy bababoltba és meglátod az első bodyt, alvóst és egyéb dolgokat. Persze, hogy venni fogsz egy-két új dolgot még akkor is, ha egy jó adag ruhát fogsz kapni.


9. Minőség

Figyelj oda, hogy lehetőség szerint az első napokban, hetekben minden olyan, ami a bababőrével érintkezik, minőségi termék legyen. Tudjuk, hogy ezek drágábbak, de fontos, hogy csak olyan dolgok érintkezzen a bőrével, ami nem allergizál, ami megfelelő összetevőkből van, legyen szó, popsikrém, fürdető, pelenka, vagy bármi egyéb. Minden, ami a bababőréhez ér, az fel is szívódik a szervezetébe....ezt feltétlenül tartsd szemelőtt


10. és a kelengyelista

Töltsd le az általunk összeírt listát, nyomtasd ki, módosítsd ha szükséges és használd egészséggel...


KELENGYELISTA LETÖLTÉSE....


Boldog babavárást kívánunk...
Kedvencek
Mostanság
Régiek
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square