Ezért olvass minden nap gyermekednek!

Elfoglalt szülőként nehéz időt szakítani a mesélésre, főleg az okostelefonok és tabletek világában. A mesék olvasását azonban nem véletlenül tartják fontosnak a szakemberek: elősegíti a gyermek érzelmi fejlődését, elmélyíti a szülő-gyerek kapcsolatot, és megismételhetetlen élményt nyújt.A mese a gyermek legjobb barátja


Egy felmérés eredménye alapján a szülők egyharmada egyáltalán nem mesél gyermekének lefekvés előtt, a csemeték pedig egyre kevésbé igénylik az újabb és újabb történeteket. A megkérdezett gyerekek csaknem fele inkább tévét néz, vagy számítógépes játékkal tölti el az időt. A képernyőn villódzó képsorok viszont sohasem helyettesíthetik azt a meghitt, közös élményt, amit a meseolvasás jelent. Összebújva, ölben ülve hallgatni a mesét megnyugtató, megszilárdítja a gyermekek biztonságérzetét még zaklatott lelkiállapotban, vagy betegség idején is.


Viselkedésminták és érzelmi fejlődés


A felolvasott mese nemcsak egy izgalmas történet, ami leköti a kicsit, hanem egy belső képalkotási folyamat, amelynek során a gyermek végigéli a történetben hallott konfliktusokat, és a rájuk adott megoldásokat, ami alapján viselkedésmintákat gyűjt. A mesehallgatás a biztonságot jelentő szülő jelenlétében, az ő kezét fogva segít feldolgozni saját érzelmeit, legyen az öröm, vagy harag, esetleg szomorúság vagy félelem. Minél többször hall egy mesét, annál inkább magáévá teheti, kialakul egy belső biztonságérzete, és a kezdetben félelmetes események, fordulatok okozta riadalom is eltűnik. Ez persze a szülőkön is múlik, érdemes mindig a gyermek életkorának megfelelő mesét választani.


Minden mese egy külön birodalom


A mese hallgatása során a gyermekek megkeresik azokat a mesehősöket, akikkel épp azonosulni tudnak, példaképként tekinthetnek rájuk, akikben magukra, vagy épp egy barátjukra ismernek. Mindehhez azonban folyamatosan koncentrálniuk kell a mesére, ami jelentős összpontosítást jelent: A rendszeres mesehallgató gyerekek később is képesek lesznek a koncentrált figyelemre. Emellett megtanulják azt is, hogy a sok „unalmas” betű egy érdekes, izgalmas történetet takar, kíváncsivá teszi őket, megszeretteti velük az olvasást, a betűket, ami később fontos lehet az iskolában.


Bátorítsuk gyermekünket a könyv lapozgatására, tegyük a keze ügyébe a könyvet, ezzel is elősegíthetjük az olvasás és a könyvek iránti lelkesedés kialakulását.


A játékok mellé, mindig vegyél egy könyvet is...

Kedvencek
Mostanság
Régiek
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square